Actiebeeld van de nieuwe generatie zelfrijdende verticuteermachines © Eliet

ELIET MACHINES: “Maak een evaluatie van je eigen duurzame manier van werken”

Het dossier machines in de CG Annual 2022 staat totaal in het teken van tegemoetkomen aan de diverse klimaatuitdagingen die op ons afkomen. Hoe gaan toonaangevende bedrijven in de sector hiermee om? Wij vroegen aan Frederic Lietaer, Managing Director van Eliet, wat we nog kunnen verwachten op het vlak van machines die kaderen in een vergroenend machinepark.

Eliet heeft als bedrijf een boontje voor multi-inzetbaarheid, onder meer dankzij de nieuwe Vector. Managing Director Frederic Lietaer vroegen we wat we op dit vlak nog meer kunnen verwachten, vooral dan op het vlak van machines die specifiek kaderen in een vergroenend machinepark.


“Als we het klimaatprobleem willen aanpakken, moet ieder voor zich een evaluatie maken van de duurzaamheid van zijn manier van werken. Hierbij moeten we een aantal elementen bekijken, zoals hoe je zuinig omspringt met energie en welke CO2-voetafdruk je als bedrijf hebt.”

“We kunnen uiteraard niet alles van de ene dag op de andere veranderen, maar het is belangrijk dat tuinaannemers hun transitie inzetten die naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering evolueert. Als fabrikant willen we de hefbomen aanreiken waarmee dit kan worden gerealiseerd. De Eliet Vector, bijvoorbeeld, past in deze filosofie. Veel tuinaannemers kochten in het verleden een grote houtversnipperaar met het oog op de capaciteit die ze nodig hadden bij het snoeien of vellen van bomen. Dit type snoeiwerken blijft evenwel beperkt, met als gevolg dat de grote versnipperaar een groot deel van het jaar geparkeerd stof staat te verzamelen. Daarbij komt nog dat het onverantwoord en omslachtig is om de grote versnipperaar met zijn overmaats vermogen in te zetten voor het doordeweekse snoeiafval en dus is er een andere oplossing nodig.”

“Via de Vector bieden we een betaalbare allesversnipperaar met hetzelfde gebruikscomfort als een grote houtversnipperaar, maar met een capaciteit die op maat is van de dagelijkse snoeiwerken van hagen, heesters en andere beplanting in particuliere tuinen. Met zijn 13 pk zet hij de motorkracht in die volstaat voor dit type werk. Het gaat om een compacte, zelfrijdende versnipperaar die vast onderdeel zal worden van de machines die naar elke werf meereizen. De multi-inzetbare machine kan zowat elk type snoeiresten verwerken, wat de tuinaannemer toelaat om al zijn snoeiafval ter plaatse in de tuin te verwerken en ook zijn snippers ter plaatse te laten. Dit zorgt er tevens voor dat dit snoeiafval niet moet worden afgevoerd naar een stortplaats, waardoor een aantal ritten en bijhorende CO2-uitstoot kan worden vermeden.”

“Ik noem dit omdat het een manier is om zuiniger met energie om te springen en het brandstofverbruik efficiënter te maken. De ultieme stap is die naar een elektrisch aangedreven versnipperaar. Ook al is de technologie nu al voorhanden, dan nog blijft de toepassing voor professionele machines buitensporig duur en de kosten-batenbalans spreekt momenteel nog niet in het voordeel van elektrificatie. Naarmate de kost van batterijen verder zal democratiseren, mag je veranderingen verwachten en als voorbode hiervan stelde Eliet dit najaar zijn eerste batterijaangedreven elektrische versnipperaar voor. Dit is de Maestro, een particuliere versnipperaar met een capaciteit tot 45 mm. Hij is voorzien van twee 56V uitneembare Li-ion batterijen, waarvan men de sterkte kan kiezen afhankelijk van de verlangde autonomie.”

“Ook op vlak van gazonverzorgingsmachines hanteert Eliet een gelijkaardige aanpak. Een voorbeeld hiervan is het gamma zelfrijdende verticuteermachines dat Eliet dit najaar lanceerde. Deze nieuwe generatie verticuteermachines onderscheiden zich niet alleen in extra gebruikscomfort door de rijdaandrijving, maar vooral in het uitharkrendement en de kwaliteit van het geleverde werk. De messen op deze machines draaien tegen de rijrichting in, waardoor ze nog beter het mos en vilt uit de grasmat kammen, met minimale schade aan het gras. Tuinaannemers die voor deze machines opteren, kunnen sneller beter werk afleveren. Ook al worden deze machines op vandaag nog door thermische motoren aangedreven, toch kan het aantal draaiuren worden gereduceerd. Ook hier is de volgende stap dat een elektrische motor die door een batterij wordt gevoed het overneemt.”

www.elietmachines.com

Benieuwd naar de visie van meer spelers in de groensector?

Bestel de CG Annual 2022 nu in de CG Concept Bookshop en kijk wat onder meer FM Bouwmachines, The Ponderosa, Gebroeders Geens en Husqvarna te vertellen hebben over vergroening.