CEORA speelt in op de trend naar schaalvergroting. Foto: HUSQVARNA

HUSQVARNA: “Bij robotmaaiers draait het om schaalvergroting en uitbreiden met nieuwe taken”

Robotmaaiers voor de openbare ruimte zijn niet langer een fictie, maar een realiteit. We vroegen Bart van Hal, marketing manager bij de Husqvarna Division Benelux, welke nieuwe denkpistes er momenteel ‘bewandeld’ worden en wat dat pakweg de komende vijf jaar voor gevolgen kan hebben op het vlak van dit soort machines.

Robotmaaiers voor grotere gazons

“Een interessante vraag, daarbij denk ik dat het antwoord in twee delen uiteen moet vallen. Allereerst moet ik daarbij wijzen op schaalvergroting en de inzet van robotmaaiers voor grotere gazons, zoals sportvelden, golfbanen en recreatieterreinen. Afgelopen jaar introduceerden we CEORA en de belangstelling voor deze oplossing die zelfs 5 hectare satellietgestuurd (dus zonder begrenzingsdraden) kwalitatief kan maaien is overweldigend.”


“Het is een teken dat veel groenverzorgers plannen maken om robotisering toe te gaan passen op die grote percelen, waar natuurlijk de winst aan efficiëntie ook het grootst is. Daar zullen we de komende vijf jaar zeker een versnelling zien.”

HUSQVARNA: "Bij robotmaaiers draait het om schaalvergroting en uitbreiden met nieuwe taken"
Foto: HUSQVARNA

Nieuwe taken voor de robotmaaier

“Daarnaast merken we hoe de robot zelfs ook (al)weer nieuwe taken krijgt. Ik denk daarbij aan het verzamelen van data over de conditie van het perceel, maar ook aan de inzet van de robot voor andere taken dan maaien, zoals het trekken van lijnen op sportvelden. Onze CEORA is al voorbereid op dergelijke taken, CEORA is eigenlijk niet simpelweg een robotmaaier, maar een robotwerktuigdrager.”

www.husqvarna.com

Meer weten?