Eerste geluidsscherm van levende bamboe [VIDEO]

Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) gaat in Nederland een proef doen met geluidsschermen van levende bamboe. Een 6 meter dik bamboebos vangt bijna net zo goed verkeersgeluid af als een traditioneel geluidsscherm. Een bamboebos kost echter 1,5 tot 2 keer minder dan een traditioneel geluidsscherm.

Een scherm van levend bamboe is volgens IBA wel vaker geopperd, maar nog nooit echt uitgeprobeerd en wetenschappelijk onderzocht.


Praktijkproef

De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, Stadsregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam zijn nu gestart met een bijzondere praktijkproef langs de Schagerweg (N245) in de gemeente Langedijk. De komende jaren wordt op deze proeflocatie onderzocht of een geluidsscherm van levend bamboe een verantwoord, duurzaam en voordelig alternatief is voor de reguliere geluidsschermen langs de Nederlandse wegen.

Op de proeflocatie langs de provinciale weg (N245) is een bamboehaag geplant van 150 meter lang en 6 meter breed. Op deze proeflocatie wordt in de komende vier jaren onderzocht hoe het scherm in de praktijk functioneert en getest of een haag van levend bamboe een goed alternatief is voor een traditioneel geluidsscherm van drie meter hoogte. Na de aanplant heeft het bamboe naar verwachting anderhalf tot twee jaar nodig om de benodigde vier à vijf meter hoogte en dichtheid te bereiken. Vervolgens wordt onderzocht hoe het scherm in de praktijk functioneert.

Voordelen bamboe

Bamboe absorbeert geluid in plaats van het te weerkaatsen, zo is de verwachting. Vooral bij toe- en afritten zorgt weerkaatsing voor extra geluidsoverlast. Daarnaast is bamboe milieuvriendelijker en zijn de aanlegkosten 1,5 tot 2 keer lager dan bij een traditioneel ‘hard’ scherm van materialen als beton en staal. Ook is het uiterlijk van geluidsschermen medebepalend voor de geluidsbeleving bij omwonenden. Verwacht wordt dat de mooie, natuurlijke uitstraling van bamboe de geluidsbeleving positief zal beïnvloeden. Ook voor weggebruikers ziet een groene haag er aantrekkelijker uit. Ten slotte worden ook positieve neveneffecten van het gebruik van bamboe, zoals de kringloop van materialen (cradle to cradle), in de praktijkproef betrokken.

Op basis van geluidsreducerende eigenschappen, winterhardheid, ziekte resistentheid, stijfheid en woekergedrag is gekozen voor de Fargesia robusta ‘Campbell’. www.bamboegeluidsscherm.nl