ILVO laat burgers mee azalea’s kiezen

Voor het eerst heeft een niet-gespecialiseerde burgerjury mee advies gegeven over de schoonheid van de nieuwe kandidaat-kruisingen azalea. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse jureringssessie van nieuwe kandidaat-rassen in de sierteelt-proefserres van ILVO.

De burgerjury bestond uit schoonste boerin Mieke Verniest, thuisacteur en Kom Op Tegen Kanker ambassadeur Bart Van Avermaet en BAKE OFF televisiefiguur Annemie van Exter (‘bakmoeke’). Elk van de juryleden heeft affiniteit met azalea, zonder een technische kenner te zijn, zegt ILVO specialist Johan Van Huylenbroeck. Als goede doel ambassadeur hielp Bart (Waldek) al vaker bij het azalea-plantjesweekend van Kom op tegen Kanker. Mieke is weliswaar varkensboerin maar als Schoonste boerin ook de ambassadeur van de hele land- en tuinbouwsector. Annemie heeft een bijzondere neus voor huiselijke uitstraling en gezelligheid.
ILVO veredelaar Evelien Calsyn plaatste dit keer een dertigtal kruisingen in de competitie.: ‘Die nieuwe candivars (kandidaat-rassen) zijn gemiddeld 10 jaar geleden ontstaan. Na vermeerdering en selectie op groeikracht, robuustheid, ziekteresistentie, bloeikracht en andere technische eigenschappen zijn zij overgebleven uit een verzameling van meer dan 4000 zaailingen.’


De planten die nu door de jury worden geselecteerd maken kans om door te stoten naar een werkelijke productie in de azaleamarkt. De drie winnende azaleaplanten waren één zachte retro-roze volbloemige azalea, één hip-en- jong-bevonden groen-witte die extra lang in knop blijft, en één witte grootbloemige Toshi met delicate gele meeldraden.

Tot nu toe gebeurden de jureringen enkel door telers van de telersvereniging Azanova. Geert Verbrugge (teler Lochristi en voorzitter Azanova): Wij kijken met een technisch en een commercieel oog, en ook met een bril van de handelaars. Toch was verrassend hoe goed de gevoelsmatige selectie van de burgerjury aansloot bij onze technische selectie. Wij zijn quasi tot dezelfde hoge scores voor dezelfde cultivars gekomen.

De grillige knalrode ranonkelbloem die jurylid Bart Van Avermaet ook eerst verdedigde deed het bij ons wat minder. We weten wel dat meer onregelmatig gevormde azalea’s soms cool gevonden worden door de consument. Maar voor de telers en handelaars brengt zo’n vorm flink wat technische uitdagingen mee.
Gemiddeld lanceren de azanova telers per jaar één nieuwe azalea cultivar. Die krijgt dan een kwekersbescherming en ook een eigen naam.

ILVO