De Stadstuin / Het groene hart van Ronse

Het stadsvernieuwingsproject ‘De Stadstuin’ is de komende jaren één van de belangrijkste ontwikkelingen in Ronse. Niet alleen krijgt Ronse een grote groene long binnen de stadsgrenzen, er wordt tegelijkertijd een hoogwaardig woonaanbod toegevoegd.

Alleen al door de grootte en de ligging is het een bijzonder gebied: een heuvel van 11 ha groot, op enkele tientallen meter van de Grote Markt. Er komen in totaal 13 villa’s, 73 woningen en 237 appartementen. Het stadspark van 7 ha wordt door de stad gefinancierd en de woningen en appartementen op 6 ha worden door de private partner gerealiseerd. De stad kreeg hiervoor ook een projectsubsidie van Thuis in de Stad.


Het nieuwe landschappelijke park op het sterk hellende terrein is de drager van de hele ontwikkeling. Het is letterlijk en figuurlijk een tussenstap tussen het stadscentrum en de groene heuvels er rond.

Het architectenbureau Robbrecht en Daem tekende het masterplan. Paul Robbrecht heeft voor het park drie ‘hoofdrolspelers’ getekend: de Kerf met zijn opvallende nivellering, het groene amfitheater en de inplanting van de woonvolumes.

 

Stadspark

De Kerf is een holle weg die vanuit het stadscentrum naar het midden van het park loopt en hierdoor de Grote Markt verbindt met het groene centrum van De Stadstuin. Helemaal bovenaan in het park bevindt zich het groen theater, een amfitheater uit gazon dat in treden omhoog gaat. Het is niet alleen een krachtig element geworden, het biedt tegelijk een goede afscheiding met de woningen.

De helling is volledig open gehouden, met hier en daar enkele sterke groepen bomen. Linde, maar ook eik of Japanse kers. Die mogen bloeien en lekker ruiken. Tegen de nieuwe woningen komen lage beukhagen als overgang naar het park.

Het nieuwe park werd ontworpen door landschapsarchitect Martin Wirtz uit Schoten. Het is reeds aangelegd en is voor iedereen toegankelijk.

 

9c257314915645.56037882c3a84

 

Kopie van Ronse (23)

stadstuin4

stadstuin-ext-c16b-crop02a-460x350

Meer info over het project vindt u hier.