Amsterdam / Een duinenlandschap op het dak [VIDEO]

Een gebouw waar niet alleen mensen, maar ook vleermuizen, vogels, bijen en vlinders in wonen. Op de Groenmarkt in Amsterdam komt een natuur-inclusief gebouw. Met gevels die gemaakt zijn om te begroeien en door dieren bewoond te worden tegelijkertijd. En op het dak: een duinlandschap waar je in zwemmen kan.

 


Voor deze plek aan de Groenmarkt in de Amsterdamse wijk De Jordaan schreef de gemeente Amsterdam een prijsvraag uit voor twee vrijstaande gebouwen, en de buitenruimte daaromheen. Het team van Bastiaan Jongerius, Ronald Janssen Architecten en landschapsarchitectuur Buro Harro wonnen deze prijsvraag door twee gebouwen met een eigen karakter te ontwerpen: Het Marnixstraatblok en het Singelgrachtblok.

De eerste is een klassiek, kloek en bescheiden bakstenen gebouw dat zich op een vanzelfsprekende manier in het beschermde 19e eeuwse stadsgezicht voegt.

Het Singelgrachtblok is een sprankelend, weelderig groen en eigentijds gebouw aan het water; speels, genereus en licht. Het biedt ruimte aan mens, plant en dier. In de bakstenen zitten openingen waar vogels kunnen broeden, en klimplanten vinden hun weg omhoog vanuit plantvakken rondom het gebouw. Het appartementengebouw aan de Singelgracht bestaat uit 35 appartementen die allemaal anders zijn. De buitenruimtes zijn zo ontworpen dat iedereen een eigen plek in de zon kan opzoeken. Op het dak wordt, voor alle bewoners, een spectaculair duinlandschap aangelegd met een buitenzwembad en een tuinhuis voor feestjes, gezellige etentjes of gezamenlijke activiteiten zoals teken- of schilderworkshops.

Het maaiveld spoelt om de nieuwe gebouwen heen. Je kunt overal omheen lopen. De nieuwe gebouwen staan vrij in het maaiveld net als de bestaande gebouwen. Een nieuw autovrij plein met ruime stoepen nodigt uit tot gebruik zonder het te dicteren. Aan de Singelgracht een ruime kade die getrapt naar het water toe loopt.