De Europese Boom van het Jaar 2019 [VIDEO]

De amandelboom van de besneeuwde heuvel in Pécs, Hongarije, is verkozen tot Europese Boom van het Jaar 2019. De Belgische finalist, de Onze Lieve Vrouwe Beuk te Lummen eindigde op de tiende plaats.

 


De verkiezing van de Europese boom van het Jaar maakt deel uit van de familie van Boom van het Jaar-verkiezingen in Europa. Aan de jaarlijkse wedstrijd nemen 15 landen deel. De bedoeling van de verkiezing van de Europese boom van het jaar is om op interessante oude bomen te attenderen, zijnde een belangrijke natuurlijke en culturele rijkdom, die wij horen te waarderen en beschermen. In de Europese boom van het jaar is in tegenstelling tot andere verkiezingen niet de schoonheid, grootte of leeftijd belangrijk, maar het verhaal en de relatie met mensen. Wij zoeken met name bomen die een integraal onderdeel zijn geworden van een bredere gemeenschap.

De Amandelboom van de besneeuwde heuvel in Pécs, een Hongaars symbool voor eeuwige vernieuwing, werd met 45.132 stemmen uitgeroepen tot winnaar.

 

De eik van Abramtsevo, Russische Federatie, behaalde de tweede plaats met 39.538 stemmen, de eeuwenoude eik van de Monte Barbeiro, Portugal, eindigde op de derde plaats met 32.630 stemmen.

De Nederlandse finalist, de Troeteleik langs de snelweg A58 in Breda, kreeg 16.194 stemmen, goed voor de zevende plaats.

 

De Belgische Boom van het Jaar, de Onze Lieve Vrouwe Beuk te Lummen, eindigde op de tiende plaats met 14.295 stemmen.