Eeuwenoude etagelinde wordt kunstwerk [VIDEO]

Amper twee weken nadat de eeuwenoude etagelinde in Nukerke, een deelgemeente van Maarkedal, als monument was beschermd, waaide de boom om. Hij zal nu een kunstwerk worden.

Eind mei kregen vijf etagebomen in Vlaanderen de titel van beschermd monument. Daarbij ook de Hollandse linde (Tilia europaea (x)) met kenmerken van een etageboom van Nukerke. De boom stond vlak bij een kloostercomplex en een wegsplitsing op de kruising van twee paden ten zuiden van de dorpskern. Aan de Nukerkse etageboom hingen twee kapelletjes voor Onze-Lieve-Vrouw en de boom werd ook versierd tijdens de kerstperiode.


De restanten van de door storm vernielde etageboom werden opgehaald door de Verbeke Foundation in Kemzeke. Daar krijgt de boom een tweede leven als kunstwerk. De scheuten aan de boom zullen gebruikt worden om op termijn een nieuwe boom te planten.

Boomkunstenaar Thijs Van der Linden van Studio Arbor haalde in 2018 ook al de drievuldigheidsboom uit Kerkem op, en installeerde hem  in de Verbeke Foundation.

‘We zullen de restanten van de linde van Nukerke conserveren, de boom zal een kunstwerk worden. Er kunnen foto’s van gemaakt worden, of houtsneden, een sculptuur. Met de bladeren heb ik al tekeningen gemaakt. Het bewaren is belangrijk, er zijn amper etagebomen. Voor mij heeft deze boom ook een persoonlijk belang. Mijn vader werkt bij erfgoed en is twintig jaar bezig geweest met deze boom. Hij heeft mee de bescherming mogelijk gemaakt. Zijn energie voor deze boom straalt nu af op mij.’

Deze winter neemt Thijs Van der Linden deel aan de Wintertentoonstelling in de Verbeke Foundation.