©Guy Van Rysseghem

De Camelia, de struik die zelfs in de sneeuw bloeit

Winterkou … Wie heeft er dan zin om buiten te zijn? Om te wandelen in guur weer? Toch is er in onze contreien één bloem die zich niet aan winterse koude stoort: de Camelia (officieel: Camellia). Bij het minste zonlicht in de winter, als de dagen lengen, piept een klein beetje kleur uit de bloemknop van de Camelia. Nog wat meer daglicht, al is er nog vrieskou en sneeuwval, en de Cameliaknop springt open! Als eerste bloeiers brengen ze al heel vroeg in het jaar kleur in de tuin.

Japanse rozen uit China

Japanse rozen uit China? Dat klinkt erg exotisch. En dat is het ook. De bakermat van de Camelia ligt namelijk in China. De heester met zijn altijd groene blaadjes komt oorspronkelijk uit Zuidoost- en Oost-Azië. Ze is directe familie van de theestruik. De Camelia sinensis geeft kleine witte bloemetjes en haar blaadjes worden voor thee gebruikt. Het waren de Engelsen die bij de Chinezen theestruiken aftroggelden om in hun koloniën aan te planten. Denk in India aan de Assamstreek, die nu vol staat met theeplantages. In eerste instantie lukte het plan niet, want de Chinezen hielden vast aan hun theemonopolie. Om de Engelsen wandelen te sturen gaven ze hen Cameliastruiken mee. Een plant die wel bloemen geeft, maar niet geschikt is voor thee.


De Camelia is ook gekend onder de naam winterroos of Japanse roos. Japan is bekend om zijn productie van deze plant, vooral van de Camelia sasanqua, een herfstbloeier met kleinere bloemen.

Camelia
©Guy Van Rysseghem

Eerste bloeier in de tuin

Wanneer de nachtvorst achter ons ligt en de dagen lengen, is de eerste bloeier in de tuin de Camelia. Deze groenblijvende heester of kleine boom met donkergroene bladeren bloeit van eind februari tot begin mei in prachtige kleuren van wit tot paars of rood.

De Camelia is met een groei van vijftien tot twintig centimeter per jaar een langzame groeier. Na vijftien jaar bereikt ze een hoogte van twee tot drie meter. Dat wordt bepaald door de standplaats (half schaduw is ideaal) en het substraat, in zure grond groeit de Camelia het beste. De plant is trouwens geen fan van ochtendzon.

Droogtebestendig

De Camelia is een groenblijvende struik die droogte beter verdraagt dan azalea’s en rododendrons. Omdat de Camelia een pinwortel aanmaakt, kan hij dieper in de grond water zoeken. Uit eigen ervaring weten we dat deze plant een droogteperiode in Australië bijvoorbeeld goed overleefde, terwijl de azalea’s en rododendrons met hun oppervlakkig wortelgestel er naar water snakten.

Camelia
©Guy Van Rysseghem

Onderhoud

Snoeien is niet nodig. Op onze kwekerij snoeien we enkel net na de bloei en noemen het vormsnoeien. Dat betekent dat we de lange wilde takken inperken. Bij langdurige vorst (5 dagen en meer) is afdekken aangeraden. Laat de plant bovenaan dan wel open. Geef tijdens de zomer een beetje kalium bij. Gebruikt u de Camelia als kuipplant in de tuin, vergeet dan niet om de wortelkluit vochtig te houden. Planten kunt u in het najaar en voorjaar, zelfs in een zachte winter.

 www.camellia.be/index.htm

Meer tips voor groenaanleg en beplanting vind je in de nieuwe editie van CG Concept.


Tekst en beeldmateriaal: Guy Van Rysseghem