Dahlia ©iBulb

Schilderachtige stadsbeplanting geïnspireerd door de Tuin van Claude Monet

In het charmante Giverny, Normandië, ontdek je de wereldberoemde tuin van Claude Monet. Bloembollen spelen hier een opvallende rol, en de weelderige borders dienen als inspiratie voor diverse beplantingen in de openbare ruimte. De prachtige tuin in dit dorpje ademt niet alleen kunst, maar biedt ook ideeën voor creatieve groenvoorzieningen elders.

Claude Monets kleurrijke buitenatelier

Bij een bezoek aan de Nederlandse bollenvelden raakte de impressionistische kunstschilder Claude Monet (1840 – 1926) gefascineerd door bloembollen. Eenmaal terug in Giverny plantte de Fransman ze in overvloed in zijn eigen tuin. Deze tuin transformeerde met een levendig palet aan kleuren tot zijn ‘buitenatelier’. Na Monets overlijden raakte de tuin in verval. Gelukkig is hij later, aan de hand van afbeeldingen op schilderijen, in ere hersteld. Sinds 1980 is de tuin open voor publiek, waar jaarlijks duizenden bloembollen tot bloei komen, waarmee het erfgoed van Monet blijft bloeien.


Dahlia
Dahlia ©iBulb

Seizoensgebonden bloemenpracht

In het voorjaar trekken vooral tulpen de aandacht, terwijl in de zomer dahlia’s in diverse vormen en kleuren de hoofdrol spelen. Maar ook andere zomerbloeiende bolgewassen, zoals Canna (Indisch bloemriet), Anemone (anemoon) en Tigridia (tijgerbloem), krijgen hier hun plek. Vaak worden ze gecombineerd met vaste planten zoals Salvia (salie) of Verbena (ijzerhard). Deze planten zijn in grotere groepen van verschillende soorten, hoogtes en vormen toegepast. Het resultaat is maandenlange bloei met steeds een veranderend beeld, waardoor de tuin van Claude Monet een dynamisch en kleurrijk schouwspel blijft.

Een zintuiglijke reis door levendige borders

In Monets tuin ontdek je diverse borders gevuld met een scala aan planten. Elke border presenteert een uniek kleurenpalet, variërend van opvallend rood en roze tot subtieler geel en wit. Monet, een meester in kleurenspel, hield niet van strakke structuren; de planten kregen de vrijheid om weelderig te groeien. De verscheidenheid aan bloemvormen en hoogtes draagt bij aan een overvloedige beplanting die zich vrij kan ontwikkelen. Het resultaat bracht Monet vaak in vervoering. Een dergelijke beplanting is extensief te onderhouden en kan uitstekend toegepast worden in openbaar groen, waar het een sfeervolle en dynamische uitstraling creëert.

Kijk op www.bloembol.org voor meer informatie over bloembollen in de openbare ruimte.