©Mobiliteit Brussel

De heraanleg van de Tervurenlaan in Brussel

Het project voor de heraanleg van de Tervurenlaan is meer dan een stedelijke transformatie. De vergunning werd in december 2023 ingediend door Mobiel Brussel. Het openbaar onderzoek begint in februari 2024. Als de vergunning in 2024 wordt afgegeven, kunnen de werkzaamheden begin 2025 beginnen en eind 2027 worden afgerond.

Dit project is een belangrijke kans voor landschapsaannemers. Het stimuleert niet alleen het ontwerp en onderhoud van groene ruimten in de openbare ruimte, maar indirect ook soortgelijke initiatieven in de particuliere sector.


Een stimulerend groenproject voor landschapsprofessionals

De vergunningsaanvraag om de Tervurenlaan om te vormen tot een groenere, gebruiksvriendelijkere stadsboulevard is ingediend, wat een belangrijke mijlpaal betekent voor de landschapssector in Brussel. Het project, met een budget van 11 miljoen euro, omvat een versterking van het groene karakter met 570 vierkante meter netto extra groen, regenwateropslag, de aanplant van bijna 100 extra bomen en de creatie van rustgevende zones voor omwonenden. Dit geheel biedt tal van mogelijkheden voor landschapsaannemers.

Heraanleg van de Tervurenlaan in Brussel
©Mobiliteit Brussel

Een inspiratie voor de particuliere sector

Naast de directe impact op de Tervurenlaan heeft dit project een belangrijk secundair effect: het dient als model en inspiratie voor vergroening in de privésector. Bij het zien van de transformatie van deze openbare ruimte zullen particuliere eigenaren en bedrijven waarschijnlijk gemotiveerd zijn om te investeren in soortgelijke projecten, waardoor de vraag naar de diensten van landschapsprofessionals toeneemt.

Reacties op de zorgen van bewoners

Hoewel het project enthousiast is ontvangen, blijven er zorgen bestaan. Met name het parkeren en de harmonieuze integratie van verschillende vormen van vervoer zijn bekommernissen voor omwonenden. In februari begint een openbare enquête. Deze zorgen bieden landschapsaannemers een kans om hun expertise te tonen door innovatieve en duurzame oplossingen voor te stellen.

Een katalysator voor verandering

De herinrichting van de Tervurenlaan is meer dan een infrastructuurproject; het is een katalysator voor een bredere verandering in de manier waarop stedelijke ruimten worden ontworpen en onderhouden. Het benadrukt de cruciale rol van landschapsaannemers bij het creëren van groenere, duurzamere steden.

Heraanleg van de Tervurenlaan in Brussel
©Mobiliteit Brussel

Tekst: Belgische Federatie Groenvoorzieners
Beeldmateriaal: Brussel Mobiliteit
Bronnen: RTBF info van 8 dec. 2023 (door Pierre Vandenbulck) en www.sprb.brussels/mobilite