DAKboeren brengen landbouw naar hartje Antwerpen

Groenten telen op een dak midden in de stad: een 150-tal ‘DAKboeren’ doen het in PAKT, het collectief voor ondernemers en stadslandbouwers op het Regine Beerplein in Antwerpen. Een 150-tal DAKboeren kunnen er via een interactieve jaarcursus een heel seizoen lang hun beste tuinierkunsten bovenhalen op hun eigen vierkante meter grond op het dak.

 


In 2017 startte coöperatie De Volle Grond met een innovatief stadslandbouwproject: een 1.800 vierkante meter grote moestuin op de daken van PAKT Antwerpen, een bedrijvensite in hartje Antwerpen. Er worden ook allerlei workshops en rondleidingen georganiseerd voor de DAKboeren, over composteren, groenten inmaken, strobalenteelt,… Elke vierde zaterdag van de maand (april-november) is er bovendien een boerenmarkt.

Aan landbouw doen in het midden van de stad is populairder dan ooit. Er is momenteel een wachtlijst waarop je kan intekenen voor 2020. “Daar staan al een 50-tal mensen op”, klinkt het. “Afhankelijk van hoeveel DAKboeren er dit seizoen afvallen, kunnen nieuwe DAKboeren aansluiten.” Adje Van Oekelen, een van de oprichters van De Volle Grond, merkt dat mensen opnieuw die verbinding zoeken met wat er op hun bord komt. “Steeds meer mensen kiezen voor lokaal eten, ook uit ecologische overwegingen. Met boerenmarkten, groentepakketten en een korte ketenplatform voor Antwerpse koks en cateraars, brengen we de stedelingen opnieuw dichter bij de oorsprong van het voedsel dat ze eten.”

Maar het DAK van PAKT gaat niet enkel over de technische kant van het tuinieren: het wil een community creëren van stadsboeren, en hen betrekken in een sociaal-educatieve werking in de buurt. En dat trekt veel geïnteresseerden aan. “We krijgen vaak bezoek op ons dak, van scholen en bedrijven uit binnen- en buitenland”, zegt Adje. “Het dak van PAKT speelt daarin ook een verbindende rol: het is een interactief en vrijblijvend project, het draait over gezelligheid en eten, en dat trekt mensen aan. Met stadslandbouwprojecten waar gemeenschap en innovatie samenkomen, creëren we een ‘voedingsbodem voor stadsgroei’. Sinds dit jaar begeleiden we ook de opstart van nieuwe stadslandbouwprojecten: van het uittekenen van plannen, over de opbouw en aanleg van nieuwe daken tot het opstarten en begeleiden van community’s.”

Het nieuwe seizoen op ‘t DAK van PAKT start op 1 februari 2020 en loopt tot november 2020. U kunt intekenen voor de wachtlijst van het DAKseizoen 2020 (van 1 februari tot eind november). Het lidgeld bedraagt 50 euro per maand.

Bron: HLN