Bezoek de dakboerderij van PAKT in Antwerpen

PAKT wordt ook wel het creatieve hart van Antwerpen genoemd. Je vindt er een originele assemblage van ondernemers en stadslandbouwers. Het project is niet alleen omgeven door het groen van het stadspark, bovenop de oude pakhuizen zijn ook stadstuinen met serres voorzien waar landbouwers groenten en fruit telen.

 


PAKT is een initatief van twee broers, Ismail en Yusuf Yaman, en Stefan Bostoen. In 2006 werden ze verliefd op de oude pakhuizen, ergens tussen hartje Antwerpen en het oude militair hospitaal (vandaag het ‘Groen Kwartier). Voor de start van de renovatiewerken, besloten ze om de locatie ter beschikking te stellen van verschillende artiesten en muzikanten, met een levendige, kleurrijke sfeer als resultaat. Geïnspireerd door vergelijkbare plaatsen in Berlijn of New York, creëerden ze een uniek ecosysteem waar werken wordt gecombineerd met sport, vrije tijd en … stadslandbouw. In 2017 vestigde een mix van 25 bedrijven zich op de nieuwe PAKT-site. Chefs, brouwers, barista’s, koffiebranders, modellen, sportliefhebbers, digitale duizendpoten en duurzame initiatieven vonden hun weg naar de site. In hartje Antwerpen ontstond een nieuwe biotoop.

Vandaag vult een resem duurzame en creatieve ondernemingen dit pand, wat zorgt voor een hippe, urban-achtige sfeer die gezelligheid, pit, verbeeldingskracht, authenticiteit en innovatie samenbrengt. Doorheen het hele domein is op een zeer respectvolle manier omgegaan met de originele constructie van de loods. Dit zorgt meteen voor een eenheid tussen alle versnipperde functies zoals een fitness, een kledingwinkel, een modellen agency, een dagopvang en nog veel meer. Een kasseienstraat kruist de site middenin en verbindt de verschillende invullingen. Het effect is een binnenplein in deze mini-stad waarrond restaurants, cafés en koffiebars gevestigd zijn die hun terras hier uitstellen.

Van het dak op je bord

Het project is niet alleen omgeven door het groen van het stadspark, bovenop de oude pakhuizen zijn ook stadstuinen met serres voorzien waar landbouwers groenten en fruit telen. Dit verse lekkers wordt verwerkt in de restaurants die eronder zijn gelegen, en zo zorgt het project niet alleen voor een culinaire belevenis voor zijn bezoekers maar draagt het ook een steentje bij aan de duurzaamheid van onze planeet.

Deze infusie van het hergebruik van oude gebouwen met duurzaamheid, biologische landbouw en hippe eettenten maakt van deze voormalige pakhuizen een actuele, dynamische en aantrekkelijke plek.

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober 2021. Bezoek ook zeker de dakboerderij van PAKT tijdens een rondleiding. Deze rondleiding is betalend en inschrijven is verplicht via www.pakt-antwerpen.be.