Crowdfunding geeft boomkweker startkapitaal

Geert van Iersel en zoon Ike van Boom BV uit het Nederlandse Oirschot hebben dankzij crowdfunding voldoende werkkapitaal vergaard om een nieuw bedrijf te beginnen.

Boom BV is een boomkwekerij van ruim 8 hectaren. Eigenaar Geert van Iersel besloot in 2015 om de onderneming over te dragen aan zijn zoon Ike die deze inbrengt in Boom BV en daarmee verdergaat onder de handelsnaam Boom, de Kwekerij. Om die overname te financieren deed zoon Ike een beroep op crowdfunding via de website Kapitaal op Maat.  Binnen 7 uur schreven 180 investeerders zich in. Daarmee was het project volgeschreven. Voor het project is tot dusver 115.000 euro bijeengebracht. “We wilden voor ons nieuwe bedrijf niet afhankelijk zijn van een bankcultuur, dat is gelukt,” zegt Van Iersel.


Duurzame teeltmethode
Boom, de Kwekerij werkt als een van de weinige kwekerijen in Nederland volgens een unieke teeltmethode: ‘Bomen in Airpot’. Deze nieuwe teeltmethode heeft niet de nadelen van telen van planten en bomen in volle grond, waarbij namelijk altijd de wortels worden beschadigd wanneer een boom of plant uit de grond wordt gehaald voor transport.

Van Iersel kweekte vooral laanbomen voor handelaren, hoveniers en particulieren. Samen met zijn zoon is hij nu overgestapt op een breder sortiment solitairen en struiken.
Steeds meer omzet komt van de particulier. Dit is gunstig voor de bruto marge, aangezien de marge in de verkoop aan de particulier substantieel hoger is dan in verkoop aan handelaren in bomen of hoveniers. De markt voor rechtstreeks contact tussen particulier en boomkweker is sterk groeiende, mede door gebruik van ‘social media’.