Be-MINE Genk genomineerd voor de MIPIM Awards

Be-MINE Genk is genomineerd voor de prestigieuze MIPIM Awards die midden maart worden uitgereikt op de bekende vastgoedbeurs in het Zuid-Franse Cannes. Andere genomineerde Belgische projecten zijn het NIKE-centrum in Ham, Greenbizz en Chambon in Brussel.


Be-MINE is de laatste jaren getransformeerd van een verloederd mijngebied tot een modern woon-, werk- en winkel- en ontspanningsgeheel met een historisch-industrieel karakter. Het is dan ook genomineerd in de categorie ‘Best Urban Regeneration Project’. Deze categorie onderscheidt projecten die in een belangrijke mate bijdragen tot de ontwikkeling van een stad en leiden tot sociale en economische vooruitgang.


De beschermde koolmijnsite van Beringen is de meest complete van de Limburgse Mijnstreek. De site werd uitgekozen als toeristisch onthaal voor de Mijnstreek. Onder de noemer be-MINE wordt deze erfgoedsite herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Toen de mijn van Beringen nog in volle bedrijvigheid was, werd het afval gestort op twee bergen. De grote terril is vandaag een natuurreservaat. De Avonturenberg is een unieke attractie die de voet van de kleine terril aan het sporenpark verbindt met zijn top op een hoogte van 55 meter. Een spectaculair speellandschap, inhoudelijke erfgoedpaden, adembenemende mountainbikepaden en zichten op nabije en verre relicten van de mijnbouwgeschiedenis vormen in het masterplan en inrichtingsplan van Antea Group samen één totaalconcept waarin beleving centraal staat..

Dit project werd gerealiseerd door een intensieve krachtenbundeling tussen meerdere partijen, waaronder Omgeving en Carve. De ontwikkeling van de site gebeurt in een privaat-publiek samenwerkingsverband waarin de stad Beringen zich heeft geëngageerd om deze mijnterril een recreatieve bestemming te geven.  De stap van engagement naar realisatie vereiste grondig vooronderzoek naar de randvoorwaarden en de haalbaarheid en een sterke technische expertise vanwege de specifieke kenmerken van de mijnsteenberg.

Na de opmaak van de haalbaarheidsstudie waarin gekozen werd voor het concept van de Avonturenberg, werd Antea Group door de stad Beringen aangesteld als ontwerper en procesbegeleider voor het toeristisch-recreatief project Avonturenberg.

 

Lees hier meer over dit project.

 

NIKE Ham

NIKE opende eind mei haar gloednieuwe distributiecentrum in Ham. Het complex, dat zowel zal dienen voor ecommerceactiviteiten als voor leveringen aan klein- en groothandels in Europa en het Nabije Oosten, weerspiegelt de ecologische filosofie van de sportkledijgigant dankzij de focus op watertransport en de langste groene gevel van Europa. Het project is het resultaat van de samenwerking tussen architectenbureau Jaspers-Eyers en Partners (Hasselt), ontwerpbureau Pauwels en de ingenieurs van Arcadis.

Lees hier meer over dit project

 

Greenbizz
GREENBIZZ is het economisch kernpunt en het eerste voltooide deel van het grote duurzame ontwikkelingsproject TIVOLI in Brussel. Citydev.brussels werkte aan het project, in samenwerking met architectenbureau Architectes Associés. De jury nomineerde het project voor de dynamische organisatie, de overgang die het biedt van het industriële naar residentiële gebied en de duidelijke duurzame identiteit die het project uitstraalt, met de werkplek als katalysator van sociaal en maatschappelijk engagement.

Chambon

Het ‘Chambon’-complex, de vroegere zetel van ASLK-bank in het hart van Brussel omvat zo’n 50.000 m² aan woningen, studentenkoten, retail en kantoren en mikt op een gegoed publiek van expats, eurocraten en beleggers. Het is de grootste conversie van kantoren ooit in Brussel. A2RC Architects en Jaspers-Eyers Architects ontwierpen het gebouw samen.

MIPIM