Bureau Bas Smets kandidaat voor herinrichten omgeving Notre Dame in Parijs [VIDEO]

Het Belgische Bureau Bas Smets vormt samen met de Parijse bureaus Grau en Neufville-Gayet een van de vier teams die zijn geselecteerd in de ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van de omgeving van de Notre Dame in Parijs. Het doel van de herinrichting is om de Parijzenaren te laten terugkeren naar de wieg van hun stad en om toeristen in de beste omstandigheden te ontvangen.

Parallel aan de reconstructie van de Notre Dame na de verwoestende brand is vorige lente een ontwerpwedstrijd gelanceerd voor de herinrichting van de onmiddellijke omgeving van de kathedraal.


Concreet omvat de opdracht:

• Het voorplein en zijn ondergrondse ruimtes waaronder de archeologische crypte en ondergrondse parking
• De pleinen Jean XXIII en ’Île-de-France (gelegen achter de kathedraal) tot aan ’Ile de la Cité
• De kades van de Seine
• De aangrenzende straten (rue du Cloître-Notre-Dame, rue de la Cité, quai de l’Archevêché).

De grote moeilijkheid ligt in het feit dat het gebied omringd is door gebouwen en landschappen met een hoge erfgoedwaarde, die erkend en beschermd zijn, vooral omwille van hun ligging vlakbij de site ‘Paris, rives de la Seine’, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat sinds 1991.

Het doel van de herinrichting is om de Parijzenaren te laten terugkeren naar de wieg van hun stad en om toeristen in de beste omstandigheden te ontvangen. Dat impliceert een volledige hertekening van de toegang tot de kathedraal, zijn ingangen vanaf het voorplein, de beheersing van de verkeersstromen, de continuïteit met de Seine, de beplanting van de site en de routes over het eiland.
Daarbij is het zaak om de historische rijkdom van de site bewaren en in de verf zetten, waaronder de perspectieven naar de kathedraal langs alle toegangswegen. De vraag is ook om het gebruik van het gebied te diversifiëren, zodat het deel kan gaan uitmaken van het dagelijkse leven van de Parijzenaren. Daarnaast moet gezorgd worden voor een vlotte toegang tot de kathedraal en de landschappelijke kwaliteiten van de site te versterken, onder meer met het oog op biodiversiteit. Verder vraagt het stadsbestuur om de CO2-uitstoot van het project tot een minimum te beperken.

Vier finalisten

Uiteindelijk werden vier finalisten geselecteerd. In de zomer van 2022 wordt het definitieve ontwerpteam aangeduid.

• Bureau Bas Smets samen met Grau en Neufville-Gayet.

• Michel Desvignes i.s.m. Grafton Architects en Urban Eco.

• Aymeric Antoine en Pierre Dufour in samenwerking met Ateliers jours en Auxilia.

• Jacqueline Osty & associés in samenwerking met Bernard Desmoulin en Orma Archittettura.

 

 

Bron: Ville de Paris