Boterdaele / Sierteler van het Jaar 2014

Erik Boterdaele, zaakvoerder van de gelijknamige kwekerij, is uitgeroepen tot Sierteler van het jaar 2014 in België. De titel ontving de kweker tijdens de 41ste jaarvergadering van AVBS.

Boterdaele Erik bvba werd verkozen op basis van zijn complete bedrijfsvoering van product tot markt en is zo dé vertegenwoordiger van Vlaams creatief (sierteelt)ondernemerschap. De jury loofde vooral zijn doorgedreven inzet op gebied van duurzaamheid en kwaliteit. Dankzij recente investeringen en samenwerkingen met andere familiebedrijven bewijst dit familiebedrijf bovendien zeer toekomstgericht te werken.


Erik Boterdaele nam in 2000 het bedrijf over van zijn vader en teelt vooral Hebe Addenda, Aucuba en Euonymus in grotere maten. Op de 1 ha serre en 3 ha openlucht kweekt hij jaarlijks 500.000 planten per jaar,  die vooral bestemd zijn voor Belgische en Nederlandse groothandels, tuincentra, cash & carry’s en ook afgenomen worden door klanten in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Drie sterke kandidaten, bosboomkweker Boomkwekerijen Geert Rogge uit Ruiselede, sierplantenkweker Boterdaele Erik bvba uit Wetteren en jongplantenteler Goossens Raf bvba uit Moerkerke, maakten er als finalisten een sterke wedstrijd van. Een onafhankelijke jury koos als winnaar voor Boterdaele Erik bvba en wees daarbij op zijn compleet ondernemerschap van product tot markt. Doorslaggevende argumenten voor de jury waren de weldoordachte bedrijfsontwikkeling met oog voor de toekomst, een in het oog springende merkenstrategie en samenwerking in marktbenadering, een mooie integratie van competentiewaardering in het personeelsbeleid en oog voor duurzaamheid in het productieproces. Met dit alles kwam een geloof in de eigen sterke punten naar voor in tijden waarin de sector gemiddeld misschien anders denkt over zichzelf. Tegelijk werd benadrukt dat de twee verliezende finalisten ook sterke vertegenwoordigers waren van het Vlaams creatief ondernemerschap. Boomkwekerijen Geert Rogge als dé duurzaamheidsvertegenwoordiger en toonbeeld van een evenwichtige bedrijfsvoering en Goossens Raf bvba als pure ondernemer die er in geslaagd was een eigen niche voor zijn producten te ontwikkelen.