©iBulb

Bloemenweides met mixen van bloembollen en zaden in steden

Mixen van bloembollen en zaden zijn een relatief nieuwe toepassing voor groenprojecten in de openbare ruimte. Als gevolg daarvan ontstaan steeds vaker bloemenweides in stedelijke omgevingen. Liefst acht maanden lang staat zo’n bloemenweide in bloei. Dat is niet alleen een traktatie voor het oog van inwoners en bezoekers, maar ook erg goed voor de biodiversiteit in onze steden. Bovendien zijn de bloemenweides eenvoudig te onderhouden.

Bloei tot in het vroege najaar

De bloembollen in de mixen zijn de sterren van het voorjaar. Zij brengen al vroeg kleur en voedsel voor insecten na de lange winter. In mei en juni schitteren de zaden in volle bloei, met onder andere korenbloemen en klaprozen. De combinatie van bloembollen en wilde bloemen van één-, twee of meerjarige zaden verlengt de bloeiperiode van deze beplantingen tot in het vroege najaar.


In totaal geniet je dus van maar liefst acht maanden vol kleurenpracht. Het is dan ook geen verrassing dat deze aanpak steeds populairder wordt bij gemeenten die biodiversiteit hoog op de agenda hebben staan.

Bloemenweides met Allium, papaver
©iBulb

Mix op maat

De sleutel tot het succes van deze mixen zijn vooral de verwilderingsbollen die jaar na jaar terugkeren. Denk daarbij aan krokussen (Crocus vernus), blauwe druifjes (Muscari armeniacum), botanische tulpen (Tulipa turkestanica) en indianenbloemen (Camassia). Deze mixen kunnen op maat worden samengesteld, met verschillende kleurencombinaties en hoogtes. Na elke bloeifase ontstaat er een nieuw visueel schouwspel met diverse kleuren en vormen. Zelfs na de bloei blijven sommige planten, zoals Alliums, een prachtig silhouet behouden.

Weinig onderhoud

Naast hun esthetische waarde zijn mixen van bollen en zaden ook kostenbesparend vanwege het eenvoudige onderhoud. Slechts eenmaal per jaar, in november of december, is maaien vereist. Dat zorgt ervoor dat op veel locaties de traditionele grasbermen plaatsmaken voor deze bloemenweides. Dat is goed nieuws, want deze weelderige vegetatie fungeert als een cruciale schakel in het leefgebied van diverse diersoorten.

Papaver, Iris
©iBulb

Tips voor bloemenweides

  • Voor rotondes en kruispunten waar het verkeer goed zicht moet hebben, zijn mixen met een lagere vegetatie een goede keuze.
  • Zet een insectenhotel in of bij de beplanting. Dat is extra nuttig voor de biodiversiteit en zorgt bij voorbijgangers voor bewustwording van het belang van groene oases in de stad.

Lees ook: Embuild Vlaanderen ontwikkelt maatstaf voor meer biodiversiteit bij bouwprojecten

Insectenhotel in de openbare ruimte tussen een bloemenweide
©iBulb