Bikini Berlin / Na het shoppen aapjes kijken

Berlijn heeft er nieuwe sterattractie bij: een luxueuze ‘Concept Mall’ in het iconische Bikini-Haus tegenover de Gedächtniskirche aan de Kurfürstendamm, dat volledig gerenoveerd werd. Met als kers op de taart een gigantisch groen dakterras met uitzicht op de Berlijnse zoo.

Het als monument beschermde modernistische Bikini-Haus werd in 1956 gebouwd met financiële steun van het Marshall Plan. De renovatie was in handen van de Belgische ontwerper Arne Quinze en SAQ Architects (dat recent samenging met Mass architects en D_AR en nu werkt onder de naam UAU collectiv), samen met Hild und K Architekten uit München.


Het bestaande gebouw werd helemaal gestript en vanaf de oorspronkelijke beton- en staalstructuur heropgebouwd. Ook de glazen façade werd bijna integraal in ere hersteld. Aan de achterkant werd het uitgebreid met twee verdiepingen, met op het dak een gigantisch terras van 7000 m2, met uitzicht op de Berlijnse Zoo en de verblijfplaats van de apen. Een brede trap die dwars door het nieuwe gebouw loopt, leidt vanaf de straat naar het grote dakterras dat de hele dag vrij toegankelijk is.

Het golvende terras doet vaag denken aan de High Line in New York. Ongeveer de helft ervan is ingericht als daktuin, met zowel een intensief als een extensief gedeelte. Het groendak werd ontworpen door het befaamde Berlijnse bureau Lützow 7.

 

Lees het volledige artikel in CGConcept nr3