Brussel / Opening Zennepark

De eerste fase van het nieuwe Zennepark in Brussel, tussen de  Helihaven en de Masuistraat, een wandelpad in een stuk voormalige bedding van de Zenne, is klaar en gaat eind september open. De Zennepromenade moet op termijn uitkomen aan de overkant van het kanaal, in Laken.

Deze nieuwe groene ruimte, die in het Duurzaam Wijkcontract “Masui” op het grondgebied van de Stad Brussel ingeschreven is, sluit zich aan bij het Gewestelijke Groene Netwerk, door de inrichting van een corridor van zachte mobiliteit die het Gaucheretpark met het 21e Julipark verbindt.


Het eerste deel van het nieuwe Zennepark dat nu geopend wordt, begint van de Helihavenlaan, tussen het kanaal en de sporen net voorbij Brussel-Noord. Vandaar baant het zich een weg achter huizenblokken tot aan de Masuistraat, in de oude bedding van de Zenne.

Lineair park

Dit lineair parkje op het binnenterrein van een huizenblok is een oplossing voor het grote gebrek aan groene ruimte in dit dichtbebouwde gebied. Het is een schakel in een geheel van renovatieprojecten langs de noordkant van het kanaal.

Het ‘park’ is in feite meer een promenade, zegt Serge Kempeneers, hoofd groene ruimten bij Leefmilieu Brussel, in BRUZZ. “Omdat het pad nergens breder is dan 15 meter, kun je er enkel rustig wandelen en fietsen.” Het parkje zal hier en daar uitgeven op moestuinen en pleintjes achter de huizenblokken, met aan weerszijden van het pad kleine bomen, zithoekjes, speel- en sportveldjes en moestuinen.

Het hele project werd uitgewerkt door het Parijs bureau Compagnie du Paysage, en uitgedacht in samenwerking met de bewoners en de bezoekers van het Jeugdhuis, zodat het om zich heen een sociale en participatieve dynamiek bij de burgers creëert.

 

ref_senne_11

 

Groene wandelroute

Het nieuwe parkje is een eerste deel van een veel groter project. In september begint Leefmilieu Brussel met een volgende fase van de groene wandelroute, tussen Koninginnelaan en Paleizenstraat. In 2018 volgt ertussenin dan een derde fase, tussen Masuistraat en Koninginnelaan. In totaal krijgt de nieuwe groenpromenade een oppervlakte van 1 hectare. Zo ontstaat op termijn een Groene Kleine Ring dwars door enkele drukbevolkte wijken.

 

S:CDP_Conceptions2012_01_Parc de la Senne2_AVP2_Documents Graphiques0_DWGPLANCDP_SEN_AVP_plan masse_27032013 pour ren

Overzicht van het hele project

 

ref_senne_01

Stedenbouwkundige analyse

 

ref_senne_05

ref_senne_03Deel 1: Zennepark Heliport-Masui

 

ref_senne_04

 

ref_senne_08

Deel 2: Masui – Koninginnelaan

 

ref_senne_06-1

ref_senne_09

Deel 3: Koninginnelaan – Paleizenstraat

 

Illustraties: Compagnie du Paysage