Begraafplaats Vleteren / Troostende schoonheid [VIDEO]

‘Ook in de dood heeft iedereen recht op schoonheid’, vindt de West-Vlaamse landschapsarchitect Andy Malengier. ‘Een begraafplaats moet een plaats zijn waar het ritueel van het afscheid nemen en de latere herdenking van een dierbare in het mooiste kader kan doorgaan. Een plaats waar de kunst om te leven, de kunst om te sterven en de kunst om los te laten de perfecte harmonie vinden.’

De nieuwe centrale begraafplaats van Vleteren van Andy Malengier is opgevat als een gemeentelijk park dat naadloos opgaat in het dorpsbeeld en het omliggende landschap. Vanuit het dorp wordt de familie van de overledene via een symbolische poort en een imposante laan in gras en steen naar een afscheidstuin geleid, waar de kist of urne een plaats krijgt tijdens de afscheidsceremonie.


De afscheidsplaats is 1,10 m verhoogd, waardoor het achterliggende landschap en de verre horizon altijd zichtbaar blijft. Een cruciaal element is de ronde ‘afscheidsbank’ waardoor de mensen de kist of urne die in het midden staat als het ware kunnen omarmen. De bank heeft bewust een open vorm, als een uitnodiging om de dierbare overledene los te laten en te laten overgaan naar de mythische Elyseïsche velden.

“De essentiële sociaal-economische functie én de artistiek-creatieve waarde, gekoppeld aan een verhaal van troostende schoonheid, zal er toe leiden dat deze begraafplaats een eigen identiteit zal verkrijgen, dat de mensen er waardig afscheid kunnen nemen en herdenken en dat de begraafplaats deel zal uitmaken van het cultuurpatrimonium van de gemeente Vleteren,” aldus Malengier.