Arboretum Kalmthout / Zeldzame Emmenopterys henryi bloeit

De zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi staat in bloei in het Arboretum Kalmthout. Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast hét botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar. Het exemplaar in de arboretumtuin groeit er sinds het begin van de jaren 70 en is ondertussen Noord-Europees recordhouder in het aantal bloeiwaarnemingen. Het aantal bloeiwaarnemingen in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In België staat de teller hiermee op 6 keer.

 


Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen is een tijdelijke stelling met 4 uitkijkplatformen gebouwd. Het hoogste niveau bevindt zich op 8,5 meter boven de grond, of ruim 10 meter op ooghoogte. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi panoramisch uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

 

De Emmenopterys komt uit het subtropische zuiden van China. Bloeiende bomen verspreiden er een erg fijn en aangenaam parfum. In de Chinese bossen kan men de geur tot op een afstand van 15 kilometer waarnemen! Geen wonder dat zijn ontdekker, Ernest Wilson, in 1907 de boom als “one of the most strikingly beautiful trees of Chinese forests” omschreef. Dankzij Wilsons reputatie werd aan dit ene zinnetje veel waarde gehecht en het bezorgde de soort een bijna mythische status. Het enthousiasme voor de Emmenopterys bij kwekers en verzamelaars sloeg gauw om in frustratie toen de jonge bomen niet wilden bloeien.

Hoe lang duurt de bloei?

Iedere bloempluim bestaat uit een zeer groot aantal bloemknopjes die niet allemaal tegelijkertijd open komen. De bloei van de boom duurt dus zeker enkele weken. Als het weer warm en zonnig blijft, kan de bloei zelfs tot in de eerste helft van september aanhouden.
Of en wanneer deze boom nog eens zal bloeien is niet zeker. Met een beetje pech moet men al gauw 20 jaar of langer wachten, geen enkele expert die het durft te zeggen. Mis het deze keer dus niet!

www.arboretumkalmthout.be