Tuinpersoonlijkheid Guy Vervoort overleden

Plantenkweker Guy Vervoort uit Kapellen is op 17 juni 2018 overleden. Hij was net geen 75 jaar oud.  

Een beetje verscholen langs de Hoogboomsteenweg in Kapellen bevond zich de prachtige plantenkwekerij van Guy Vervoort en zijn echtgenote Rita. De kwekerij was vooral bekend omwille van zijn fantastische collecties pioenen en Oosterse papavers, de lievelingsplanten van Vervoort. Daarnaast kweekte hij ook tal van andere vaste planten, zoals Iris en Hemerocallis.


In 2016 kreeg hij op de Tuindagen van Beervelde nog de Tuinpersoonlijkheidstrofee. Deze onderscheiding bekroont iemand die zich uitzonderlijk verdienstelijk gemaakt heeft in de tuinen- en plantenwereld.

Guy Vervoort was al een tijdje ziek. Drie jaar geleden bracht hij zijn uitgebreide pioenencollectie over naar de Plantentuin de Kleine Boerderij in Merksplas. Er groeien en bloeien een zeventigtal verschillende pioenen – zowel struik als hout- of boompioenen, en ook de Itoh-pioenen, een kruising van struik- en houtpioenen. Ze worden gecombineerd met tal van andere vaste planten, siergrassen en sierheesters, naar een ontwerp van Guy Vervoort zelf. Op De Kleine Boerderij zal binnenkort de hele ‘botanische erfenis’ van Guy Vervoort te zien zijn. Dit voorjaar kreeg zijn uitgebreide iriscollectie al een plaatsje in de ‘Japanse tuin’. En binnenkort verhuizen ook de moederplanten van zijn pioenencollectie naar hier. Ze zullen aangeplant worden in de centrale laan, in combinatie met de Agapanthus-collectie van Jan Oprins.