Amsterdam / Lichtgevende bomen en mobiel voedselbos

Het Greennest Park in Amsterdam is het eerste mobiele voedselbos van Nederland, met lichtgevende bomen en een kunstwerk van Teresa van Dongen dat het belang van groen voor vlinders, hommels en bijen onderstreept.

 


Stichting Innovatie Glastuinbouw, SIGN, heeft samen met de gemeente Amsterdam deze tijdelijke invulling georganiseerd om over een aantal jaren op deze locatie de Greennest Experience te realiseren. Greennest Experience combineert ‘nature based solutions’ met sierteelt en vernieuwende horecaconcepten.

Lichtgevende bomen
In het park staan 21 grote lichtgevende bomen, die de toekomst verbeelden waarin planten straatverlichting vervangen. Energiezuinige LED-lampen belichten de bomen enkele minuten, waarna ze zelf subtiel licht geven. Om ervoor te zorgen dat de bomen oplichten worden ze ingesmeerd met een biobased coating met een milieuvriendelijk fluorescerend pigment dat licht geeft. De bomen worden geplaatst in een bak met LED-verlichting en vijf minuten opgeladen. Vervolgens geven de bomen licht af dat na één uur in intensiteit afzwakt. Op initiatief van Stichting Innovatie Glastuinbouw (SIGN) werkten Spot On lichtontwerp, Van der Tol , en Boomkwekerij M. van den Oever & Zonen mee aan het project.

Mobiel voedselbos

Verder is er een mobiel voedselbos, dat verschillende lagen planten bevat: fruitbomen, struiken en laagblijvende planten zoals kruiptijm, aardbeien en verschillende soorten munt. Bezoekers die zelf heet water meenemen, kunnen zo hun eigen verse muntthee brouwen en genieten van de frambozen en de appels.
Het voedselbos is verplaatsbaar, zodat het straks een andere plek kan krijgen als het grote gebouw van Greennest Experience op dit kavel gebouwd wordt.

Bezoekers kunnen verder het levende kunstwerk ‘Verdwijnpunt’ van Teresa van Dongen ingaan: binnenin bevinden zich een waterval en planten waar bijen en vlinders op af komen.

Greennest Park is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen SIGN, Brouwerij Kleiburg en de gemeente Amsterdam.

Bekijk hier een 3D toer door het Greennest Park.