Utrecht / Open Tuinendag

Op zaterdag 1 juli vindt in Utrecht de zevende Open Tuinendag plaats. Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste normaal niet openbaar toegankelijk, openen eenmalig hun poorten voor het publiek.

Sinds 1 juni zijn passe-partouts te verkrijgen bij de VVV-Utrecht voor de tuinendag, waarbij dit jaar meer dan vijftig tuinen worden opengesteld voor het publiek.


Voor de liefhebbers is er veel keuze: grote tuinen, kleine tuinen, hofjes, pandhoven van kerken en kloosters, sober aangelegde tuinen en tuinen met beelden en vijvers. Alle tuinen zijn uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.

Onder de tuinen die voor het eerst worden opengesteld, bevinden zich ook twee fraaie tuinen aan de overzijde van de stadsbuitengracht: de tuinen van Maliesingel 28 (K.F. Hein Fonds) en Maliesingel 77-101 (Hiëronymushuis). De eerste is een diepe, ‘Franse’ tuin met rondom bomen en vierkante buxusperken. Rond de vijver met fontein van Peter Breed staan bronzen beelden van Dick Aerts, Amiran Djanashvili, Joop Hekman en Pieter d’Hont. Achter het Hiëronymushuis ligt een grote ommuurde tuin met borders, Lourdesgrot, een kruidentuin en de oudste betonnen brug van Utrecht. Nieuw zijn ook de tuin van Willemsplantsoen 3 (pastorie van de Oud-Katholieke Kathedraal) en van Nieuwegracht 19, met zicht op de oude muren van de vroegere Paulusabdij.

opentuinendagutrecht.nl