Campagne / Van tegel naar egel

Meer groen en minder grijs, da’s de leuze van de campagne ‘Van tegel naar egel’ die op de tuindagen te Beervelde werd gelanceerd. Met deze campagne hopen initiatiefnemers Landelijke Gilden, Groen Groeien en AVBS de Vlaming bewust te maken van het aantal vierkante meters verharding in eigen tuin en willen ze helpen  bij keuzes voor meer beplanting of waterdoorlatende alternatieven.

 


Er liggen nogal wat tegels en klinkers in onze tuinen. Hierdoor kan het regenwater moeilijk in de bodem doorsijpelen. Hoog tijd om dit probleem breed aan te kaarten en de Vlaming op te roepen aan de slag te gaan in eigen tuin. Die oproep lanceren de organisaties onder de klinkende naam ‘Van tegel naar egel’ én in goed gezelschap. Niemand minder dan Herr Seele en zijn fictieve kameraad Cowboy Henk geven de campagne een sympathiek gezicht.

“Als grootste plattelandsbeweging houdt Landelijke Gilden vinger aan de pols op het Vlaamse platteland. Ook daar leeft de klimaatuitdaging en biedt het areaal aan tuinen potentieel om waterinsijpeling en biodiversiteit te stimuleren, onder meer door middel van ontharding,” zegt Sonja De Becker, voorzitter Landelijke Gilden. “Met deze campagne willen we de dorpsbewoners sensibiliseren en inspireren om concreet hun steentje bij te dragen, of net weg te halen natuurlijk!”
Op de website vantegelnaaregel.be kan iedereen terecht om zich te laten inspireren én zich te engageren. Zo vind je er naast artikels met concrete tips ook een heuse tegelteller, die berekent hoeveel jouw ontharding je oplevert op vlak van waterinsijpeling en biodiversiteit. En voor wat, hoort wat natuurlijk. Wie het engagement aangaat om de eigen tuin van meer groen en minder grijs te voorzien, maakt kans op mooie prijzen. In de prijzenpot? Handige tuintools én als hoofprijs een exclusief werk van Herr Seele. Speciaal voor deze campagne schilderde hij immers het campagnebeeld, met zichzelf en Cowboy Henk als hoofdrolspelers. Een unieke cameo van een grote Vlaamse kunstenaar.

Tuinaannemers

Niet alleen de tuineigenaar wordt aangesproken, de campagne richt zich ook op tuinaannemers. Als mede-initiatiefnemers van de Green Deal Natuurlijke Tuinen van het Departement omgeving, neemt de professionele tuinsector de verantwoordelijkheid om mee te werken aan minder verharding in Vlaanderen. Tuinaannemers en siertelers zijn bovendien het best geplaatst om de tuineigenaars te adviseren over een tuininrichting met voldoende mogelijkheid tot waterinsijpeling, zonder daarbij te moeten inboeten aan comfort of onderhoudsvriendelijkheid. Binnen de campagne is daarom ook opleiding voor geïnteresseerde en geëngageerde tuinaannemers voorzien. Ook om het advies daarna in de praktijk om te zetten, kan je op een tuinaannemer rekenen, al is er natuurlijk niets mis met ook zelf de handen uit de mouwen te steken!

In het kader van de onthardingscampagne organiseert Groen Groeien enkele interessante lezingen en vergaderingen. Ook andere initiatieven die handelen over onthardingen vanuit de Green Deal Natuurlijke Tuinen staan mee op het programma.

Ontdek de campagne op maat van de tuinaannemer