Amstelveen krijgt ‘Bomenbrug’

De komende jaren wordt de A9 verbreed en bij Amstelveen over een lengte van 1300 meter verdiept aangelegd. In het ontwerp voor de nieuwe 200 meter lange fietsbrug is de brug uitgewerkt als groene, landschappelijke entree van het Amstelveense stadshart.  

 


Uit een bevraging van de bevolking van Amstelveen was de groene fietsbrug met reusachtige boompotten met 77 procent van de stemmen duidelijk winnaar. De ‘bomenbrug’ werd ontworpen door Paul de Ruiter Architects, Complex Urban Landscape Design (CULD) en adviesbureau Tielemans Bouwconstructies.

Vanaf de A9 presenteert de brug zich als een groene landmark. De steunpunten van de brug zijn vormgegeven als grote boompotten waar het brugdek als het ware omheen slingert. Deze reusachtige boompotten met grote inheemse bomen vormen een opvallend herkenningspunt. Volgens het ontwerpteam weerspiegelt de fietsbrug de bekende heemtuin identiteit van de stad.
De meanderende paden in combinatie met de beplanting geven de brug de uitstraling van een lommerrijk park. ’s Avonds worden de bomen en de beplanting subtiel aangelicht zodat dit nieuwe Amstelveense icoon straks ook in het donker een veilige oase van rust vormt boven het onderliggende snelverkeer netwerk.