Nieuw op Demo Groen / ELIET Mega Prof benzine – Flow Optimizer™

ELIET lanceert op Demo Groen een nieuwe 37 pk sterke benzine-uitvoering van hun Mega Prof, hun nieuwste en grootste versnipperaar uit het gamma. Daarnaast komt ELIET ook op de proppen met een nieuwe technologie : Flow Optimizer™. Demo Groen, van 9 tot 11 september in het park van Laken, is de tweejaarlijkse hoogmis voor tuinaannemers, openbare besturen en iedereen die professioneel met groenvoorziening bezig is.

Bij sommige exposanten kan je er geld op inzetten dat op hun stand een première te zien valt. Zo’n bedrijf is ELIET. Deze fabrikant brengt elk jaar wel weer een nieuw product op de markt. Heel vaak zijn dit innovatieve machines die op één of andere manier de markt in een nieuwe richting duwen.


Nieuwe Mega Prof

ELIET lanceerde op Agribex vorig jaar hun Mega Prof. Dit was hun nieuwste en grootste versnipperaar uit het gamma. “Het is een machine met een capaciteit van 15 cm, maar die zich in dit segment van houtversnipperaars weet te onderscheiden als een echte groenafvalversnipperaar, vertelt Gracienne Geenens, verkoopsdirecteur bij ELIET. “Dus, naast hout kan die ook bijzonder goed met alle andere ‘groene rotzooi’ overweg. Leuk aan de machine is, dat hij ondanks die grote capaciteit toch minder weegt dan 750 kg.  Uitermate interessant want je hoeft geen BE rijdbewijs te hebben om ermee op de weg te komen.”

Deze machine werd initieel opgevoerd met een 33pk Turbo Diesel motor. Nu komt daar op Demo Groen een 37 pk sterke benzine-uitvoering bij. Deze benzinemotor beschikt over het modernste EFI technologie, Electronic Fuel Injection. Dit betekent dat het lucht-benzinemengsel niet ontstaat in de carburator, maar dat benzine elektronisch wordt ingespoten. Deze inspuiting wordt gestuurd door parameters die afhangen van de belasting op de motor. De hoeveelheid ingespoten benzine is dus afgestemd om in elke omstandigheid een maximaal mogelijk vermogen uit de motor te puren. Indirect betekent dit dat de machine steeds optimale prestaties levert met het minimum aan benzine. De motorfabrikant beweert dat dit 25 procent brandstofbesparing oplevert.

Flow Optimizer™

Samen met de lancering van deze nieuwe Mega Prof benzine uitvoering komt ELIET ook op de proppen met een nieuwe technologie: Flow Optimizer™.

De belasting van een groenafvalversnipperaar kan enerzijds worden bepaald door de dikte van de tak, en anderzijds door het volume aan materiaal dat in eens in de maalkamer terecht komt. Vandaag zijn de meeste versnipperaars voorzien van een zogenaamd ‘No-Stress’ systeem. Hierdoor stopt de invoerwals zodra de motor onder de belasting te fel vertraagt. Door de invoer te onderbreken kan de motor terug op toeren komen, waarna de invoer automatisch wordt gestart. Dit systeem loopt achter op de feiten, want het probleem (inzakken van het rtoerental) moet zich eerst voordoen voor het systeem ingrijpt. Deze invoeronderbreking betekent rendementsverlies.

Met de Flow Optimizer™ doet ELIET het omgekeerde: de versnipperaar gaat proactief anticiperen op de belasting. Door de toevloed van het snoeiafval te meten past de software op de interne microprocessor de invoersnelheid vooraf aan, waardoor de belasting op de motor nagenoeg constant blijft. Het gevolg is dat de pieken en dalen uit de toerentalschommeling worden weggevlakt, waardoor de motor een beter rendement haalt en het verbruik afneemt.

“Deze innovatie van ELIET tilt de reeds verbluffende prestaties van zijn versnipperaars opnieuw een trede hoger. Samen met de EFI motoren, en de ECO EYE™ technologie waarover Mega Profs reeds standaard beschikken, zet ELIET met de Flow Optimizer™ weer een belangrijke stap naar milieu vriendelijke machines.”

De Flow Optimizer™ zal in het najaar optioneel beschikbaar worden op het model Mega Prof.