Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen veranderen!

In het Friese Leeuwarden wandelen vanaf 7 mei tot en met 14 augustus meer dan 1000 bomen, verdeeld over 800 bakken van locatie naar locatie. Zo’n 15.000 zaailingen zijn onder de bomen geplant, aangevuld met een gras- en kruidenmengsel. De bakken worden haasje over op doordeweekse dagen, door 100 vrijwilligers per dag, verplaatst met speciale hiervoor ontworpen pompwagens. In totaal zullen de bomen zo’n 3,5 km afleggen en steeds opnieuw een andere locatie van de stad groen kleuren.

Bosk, het wandelende bos dat 100 dagen door de binnenstad van Leeuwarden trekt, laat ons op een ander manier naar vergroening in de stad kijken. En niet alleen wanneer het voorbij komt, ook lang daarna zal het effect groot zijn. Wie Bosk heeft ervaren, zal nooit meer hetzelfde naar de stad kijken.


Het wandelend bos, een idee van wijlen Joop Mulder (oprichter Oerol) en landschapskunstenaar Bruno Doedens, is onderdeel van Arcadia en een coproductie met de gemeente Leeuwarden. Bosk geeft de natuur een stem. Neergezet als voorbeeld hoe het ook anders kan. Een wandelend bos, het kan niet. Maar het gebeurt wel in Friesland. Een voorbeeld van wereldniveau. Want, zoals Bruno Doedens zegt: ‘Als bomen kunnen wandelen, kunnen mensen ook veranderen. En als 8 miljard mensen de zaak kunnen verpesten, dan kunnen ze het ook oplossen.”

Aanjagen bewustwording

De bomen staan er deze 100 dagen niet alleen voor. Ze krijgen hulp van een breed programma kunst en culturele activiteiten. Activiteiten die aandacht vragen voor de natuur, hoe we daar mee omgaan en wat nodig is om de wereld uiteindelijk beter achter te laten dan je hem gekregen hebt. Bosk stimuleert deze transitie. Bruno Doedens: “Iets doen dat extremer is dan normaal heeft een aanjagend effect. De bomen zijn een beetje boos: het kan anders, dus kom op! Het echte effect zie je wanneer de bomen weer verder wandelen. Daarna komt een heel andere discussie op gang. We willen dat dit ook op de lange termijn blijft door sudderen. Dat het blijft activeren, ook op andere gebieden.”

Gezonde bomen, gezond wonen

Voor de diversiteit is gekozen voor veel verschillende bomen in soorten en vormen. Grotendeels stuk voor stuk geselecteerd bij Boomkwekerij Ebben. Klein, groot, beveerd, hoogstammige en meerstammige bomen, ze wandelen allemaal mee. Populieren, hazelaars, tulpenbomen, lindes, berken, iepen, esdoorns, meidoorns, eiken, sierkersen en –appels, etc. Zij aan zij gaan ze een blokje om van de kwekerij naar de gemeente. Uiteindelijk vinden ze allemaal een bestemming in nieuwbouwwijken, renovatieprojecten, groenstroken en het Leeuwarder bos.  

Gemeente Leeuwarden, eigenaar van de bomen, wil met dit project haar bewoners laten ervaren wat groen in de stad in de praktijk doet. “Veel bewoners willen al vergroenen.” vertelt Nico Kelderhuis, beheerder van het groen in Leeuwarden. “Klimaatadaptatie, gezonder wonen in het groen, het zijn onderwerpen die passen bij het doel van de gemeente. Dit is de goede tijd om de voordelen van groen in de stad voor het voetlicht te brengen. En dat niet alleen. We zijn ook bezig met het meten van de effecten, voor en na vergroening. Op macroniveau onderzoeken we wat een boom nu eigenlijk oplevert, hoe draagt een boom het meeste bij aan een ecosysteem, etc. Vanuit de gemeente vinden we het belangrijk de juiste boom op de juiste plek te plaatsen.” De bomen uit het wandelend bos krijgen de beste verzorging van de gemeente tijdens het hele traject. “En voor iedere boom is er na afloop van het project een passende plek gevonden om gezond oud te worden.”

Het volledige programma van Bosk is hier te vinden