© Antwerpen.be

Antwerpen plant extra stadsbossen in de strijd tegen de klimaatopwarming

Stad Antwerpen gaat de strijd aan met de klimaatopwarming. Dit plantseizoen worden opnieuw extra stadsbossen geplant. Er komen nieuwe bomen op 6 percelen, goed voor in totaal 6,4 hectare extra natuur in Antwerpen.

Joris, consulent Groen bij stad Antwerpen coördineert de aanplant van de nieuwe stadsbossen.


“Bomen zijn zeer belangrijk; we hebben ze nodig”, weet Joris. “Er zijn tal van redenen om extra bomen te planten. Om onze stad in de zomer te doen afkoelen, bijvoorbeeld. Hun bladerdak werkt ook prima als geluidsdemper en vormt de ideale filter tegen stof. Bovendien zorgen bomen voor CO2-opslag, wat dan weer zeer belangrijk is in de strijd tegen de klimaatopwarming. In de coronacrisis is het ook duidelijk geworden hoe belangrijk bomen zijn voor het mentaal welzijn van mensen. Kortom, we kunnen niet zonder!”

In het plantseizoen van 2023 streeft Stad Antwerpen ernaar om zo’n 6,4 hectare extra bos aan te planten. Dat is goed voor meer dan 15.000 extra inheemse bomen en struiken. “De nieuwe bossen komen vooral aan de stadsrand”, zegt Joris. “Dat is logisch. In de stad zijn nog amper percelen die groot en geschikt genoeg zijn voor de aanplant van bos. Zo komt er nieuw bos op Linkeroever en in Wilrijk, het Bloemenveld en het voormalige recyclagepark van Berendrecht.” 

Wie wil gaan wandelen in de nieuwe stadsbossen, moet nog even geduld hebben. Pas wanneer de jonge bomen stevig genoeg zijn en een zekere stamdikte hebben, worden de terreinen opengesteld voor het publiek.

Antwerpen plant extra stadsbossen in de strijd tegen de klimaatopwarming
© Antwerpen.be

Van studie naar stadsbos

Een bos aanplanten is meer dan enkel bomen planten.

“Eerst moet het perceel onderzocht worden: welk type grond is het is en waarvoor werd het gebruikt ? Is het bijvoorbeeld landbouwgrond? Was het vroeger een recreatiegebied? Samen met de VZW Bosgroep Antwerpse Gordel onderzoeken we onder meer welke bewerking de grond nodig heeft en welke boomsoorten er best op zullen groeien. Na de opmaak van het plantplan, starten de werken. De grondbewerkingsploeg van de stad gaat aan de slag, we selecteren de juiste bomen bij de bomenbank en plaatsen bestellingen bij boomkwekers. Pas daarna gaan we aan de slag om aan te planten.”

Welke bomen zijn geschikt voor stadsbossen?

“We planten onder andere geadopteerde bomen uit de bomenbank. Sommige bomen zijn niet goed genoeg om geplant te worden in een gewone straat, maar zijn wel prima geschikt voor een bos. Bij sommige is de stamvoet te beschadigd, waardoor er inrotting kan ontstaan. Dat kan dan weer gevolgen hebben voor de stabiliteit van de boom. Dit soort bomen mag begrijpelijkerwijs niet in een gewone straat geplant worden. In een bos is de stabiliteit van een boom minder belangrijk. Integendeel. Een boom die na een tijdje omvalt, zorgt voor vrijgekomen ruimte en licht in een bos. Zo ontstaat er  plek voor nieuwe zaailingen en het dood hout dat achterblijft, is goed voor de biodiversiteit.” 

Lees hier meer over de nieuwe stadsbossen in Antwerpen.

Antwerpen plant extra stadsbossen in de strijd tegen de klimaatopwarming
© Antwerpen.be