Mechelen plant 300 grote bomen per jaar

Voor de aanplanting van driehonderd grote bomen per jaar trekt de stad Mechelen 1 miljoen euro uit. Samen met nog een reeks andere initiatieven hoopt het stadsbestuur de komende jaren zo tot 87.000 nieuwe bomen te komen. “Eentje voor elke Mechelaar”, klinkt het.

Steden zijn meer dan alleen stenen. Natuur en open ruimte spelen een belangrijke rol in een gezonde stad. We maken dan ook de nodige middelen vrij om Mechelen verder op de kaart te zetten als cultuurhistorische stad midden in een waardevolle, groene open ruimte. Werken aan de natuur in de stad heeft immers veel voordelen. Groene gebieden verhogen de kwaliteit van de lucht, verkoelen de stad en maken ze beter bestand tegen intense regenval en langdurige droogte.


De stad maakt daarom 3,5 miljoen euro vrij om de komende jaren strategisch gronden aan te kopen voor bos- en natuurinrichting. Het plan is om met deze gronden natuurzones met elkaar te verbinden, zoals het Mechels Broek en Mispeldonk. Of om bestaande natuur, zoals het Kauwendaalbos, te beschermen. Zo krijgen ook inwoners van dichtbevolkte wijken makkelijker toegang tot groene gebieden.

Tegen 2025 komen er maar liefst 87 000 bomen bij in Mechelen. Een nieuwe boom per Mechelaar! Het valt uiteraard niet te vermijden dat er af en toe ook een boom verdwijnt in de stad, maar die wordt dus wel altijd vervangen. Meer zelfs. Voor elke gekapte boom plant stad Mechelen drie nieuwe exemplaren. Daarbij komen jaarlijks 300 grote straatbomen en extra bosaanplantingen. En dankzij ‘Boom zoekt grond’ kunnen Mechelaars ook volgend jaar samen bomen aankopen aan voordelige prijzen.

Om ruimte te creëren voor extra groen is het belangrijk om bepaalde locaties te ontharden. Dat ontharden kan op verschillende manieren gebeuren, onder andere door parkeervakken om te vormen tot plantvakken. Ontharden is ook nodig om aan een betere waterbuffering te werken. Er is alvast 50 000 euro voorzien voor de ontharding en opwaardering van het dorpsplein in Muizen.

www.mechelen.be