Agapanthus is terrasplant van het jaar 2018

De winnaars van de Balkon- en Terrasplant verkiezing 2018 zijn bekend: de Agapanthus voor het terras en de Lavendel voor het balkon.

De terras- en balkonplanten van 2018 zijn door een selectie van Nederlandse pers en bloggers beoordeeld aan de hand van 5 categorieën: verzorging, uiterlijk, prijs/plantverhouding en trendgevoeligheid.


De populaire Agapanthus, ook wel de Afrikaanse lelie genoemd, is de terrasplant van 2018. De Griekse en botanische naam bestaat uit agapè (liefde) en anthos (bloem), waarbij de kleuren van de bloem het meest in het wit en blauw voorkomen.  Door de lange steel is het mogelijk om de Agapanthus – wanneer er een vol seizoen van genoten is – ook te verwerken in een mooi boeket in huis. Zet de plant in een krappe pot, dit zorgt gek genoeg voor een rijkere bloei.

Naast de Agapanthus waren de genomineerde terrasplanten de Bougainvillea, Hydrangea (pluimhortensia), Mandevilla en Heide.

Lavendel
De musthave balkonplant van volgend jaar is Lavendel. Een makkelijke plant waarmee je samen van het voorjaarszonnetje kunt genieten. Voor grotere balkons is de Lavendel ook geschikt als haag, voor zomerse mug-vrije avonden. Dat niet alleen, deze balkonplant trekt ook vlinders en bijen aan – wat een positief effect op het ecosysteem heeft.

De Buxus, Calibrachoa (mini-petunia), Portulaca (postelein), Gaultheria (bergthee) waren naast de Lavendel genomineerd voor de Balkonplant van 2018.