ADRIAAN GEUZE ONTVANGT DE IFLA SIR GEOFFREY JELLICOE AWARD 2022

De bekende Nederlandse landschapsarchitect Adriaan Geuze van het bureau WEST 8 wint de IFLA Sir Geoffrey Jellicoe Award 2022. De Award werd uitgereikt tijdens het 58e IFLA Wereldcongres in Gwangju, Korea.

De IFLA Sir Geoffrey Jellicoe Award is de hoogste onderscheiding die de International Federation of Landscape Architects (IFLA) kan toekennen aan een landschapsarchitect. De jaarlijkse Award erkent een levende landschapsarchitect wiens levenslange prestaties en bijdragen een unieke en blijvende impact hebben gehad op het welzijn van de samenleving en het milieu en op de promotie van het beroep van landschapsarchitectuur.


De jury was het er unaniem over eens dat Adriaan Geuze een van de belangrijkste landschapsarchitecten ter wereld is. Door het brede scala aan projecten over de hele wereld hebben de werken van West 8 een balans tussen concept en praktijk bereikt die de relatie tussen steden, natuur en mensen heeft veranderd en de relatie tussen het stadsleven en de stedelijke ecologie op creatieve wijze heeft veranderd. Onder leiding van Geuze heeft West 8 meer dan tweehonderd projecten gerealiseerd, in meer dan 60 landen verspreid over vier continenten. Het bureau heeft volgens de jury innovatieve ontwerpen gemaakt op basis van een kritische benadering van landschapsarchitectuur, planning en innovatie in de openbare ruimte, die veel ontwerpers uit verschillende disciplines hebben geïnspireerd. Geuze heeft de grenzen van de landschapsarchitectuur verlegd. Vanuit academisch perspectief heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan de opleiding van generaties landschapsarchitecten in cursussen die over de hele wereld worden gegeven. Naast zijn professionele en academische prestaties neemt Geuze ook prominente en actieve posities in binnen maatschappelijke debatten over landschap en design. Dit alles draagt ertoe bij dat Geuze een van de belangrijkste en meest inspirerende landschapsarchitecten ter wereld is, aldus de jury.