Fietsen door de Bomen wint goud in Los Angeles

Fietsen door de Bomen in Bosland heeft goud gewonnen op de International Design Awards in Los Angeles. Daarmee verslaat het Limburgse fietsroutenetwerk een opvallende voetgangersbrug in Chicago en de grootste internationale luchthaven van Oezbekistan.

 


Sinds 2007 worden de IDA’s – International Design Awards – in Los Angeles uitgereikt aan visionaire ontwerpers en opkomend talent. ‘Fietsen door de Bomen heeft goud in de wacht gesleept voor architectuur, in de categorie bruggen, bogen, viaducten en poorten. Met nochtans geduchte tegenstanders. Zilver ging naar 41st Street Bridge in Chicago en Tashkent International Airport in Oezbekistan. Het bewijs dat Fietsen door de Bomen een Limburgse troef is die wereldwijd gezien mag worden’, zegt Igor Philtjens (Open VLD), gedeputeerde voor Toerisme. ‘Met Fietsen door de Bomen in Bosland hebben we ons fietsroutenetwerk letterlijk naar een nog hoger niveau getild. Sinds de opening in juni 2019 zijn er al ruim 800.000 fietsers gepasseerd. Door het Water en door de Bomen zijn intussen opgenomen in de lijst van de vijf meest indrukwekkende fietsprojecten ter wereld van het World Economic Forum.’

Fietsen in de Heide

Dit jaar komt er nog een derde telg bij: Fietsen door de Heide in Nationaal Park Hoge Kempen. Die werken zijn net gestart. Het vierde project – Fietsen door de Ondergrond in de mergelgrotten van Riemst – ligt op de ontwerptafel.

Fietsen door de Bomen werd ontworpen door landschapsarchitect Pieter Daenen van BuroLandschap, in samenwerking met De Gregorio & Partners. Fietsers rijden 700 meter over een fietsbrug die geleidelijk stijgt tot tien meter hoogte. Alles samen hebben de cirkels 3,1 miljoen euro gekost, een Salk-project met steun van LSM, provincie Limburg, Hechtel-Eksel en Toerisme Vlaanderen.