100 jaar oude boom centraal op ziekenhuiscampus

Een 100 jaar oude kamferboom vormde het vertrekpunt voor het nieuwe Kaplan Family Pavilion op de ziekenhuiscampus van City of Hope in het Californische Duarte.

 


De ziekenhuisarchitectuur is geëvolueerd naar een meer holistische benadering waarin, naast de medische aspecten, ook aandacht wordt besteed aan het mentale en spirituele welbevinden van de patiënten en aan onze relatie tot de omgeving, zo zegt het architectenbureau Belzberg Architects die het nieuwe gebouw ontwierp, samen met de landschapsarchitecten van AHBE.

Het nieuwe multifunctionele gebouw bestaat uit twee met elkaar verbonden organische volumes die geïnspireerd zijn op het omliggende landschap en tegelijk dat landschap mee vorm geven.  De gebouwen omarmen als het ware het centrale plein, met in het midden een 100 jaar oude kamferboom, die net als andere bomen op de campus fungeert als wensboom.

De gebogen betonnen wanden dienen ook als zitelementen en worden ‘s avonds verlicht met ledlampen. Een voetpad doorkruist het plein onder de boom en verbindt het plein met de rest van de campus. Hierdoor ontstaat volgens de architecten ‘een intermediaire buitenkamer voor intimiteit, rust en meditatie, wat het herstelproces ten goede komt.

De site werd bekroond met de Los Angeles Business Council Architectural Award 2016 in de categorie verzorgingsgebouwen.

 

belzberg-architects-kaplan-pavillion-at-city-of-hope-112

belzberg-architects-kaplan-pavillion-at-city-of-hope-111

belzberg-architects-kaplan-pavillion-at-city-of-hope-108

belzberg-architects-kaplan-pavillion-at-city-of-hope-106

belzberg-architects-kaplan-pavillion-at-city-of-hope-104

belzberg-architects-kaplan-pavillion-at-city-of-hope-103

belzberg-architects-kaplan-pavillion-at-city-of-hope-102

Beeld: Herzberg Architects