100 gemeenten ondertekenen bomencharter

Medio maart hadden 100 steden en gemeenten, plus de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen het Bomencharter ondertekend. Het Bomencharter stimuleert Vlaamse overheden om bomen aan te planten op hun grondgebied tijdens de periode 2019-2024.

Via het Bomencharter engageren steden en gemeenten zich om 1 miljoen extra bomen in Vlaanderen tegen 2024 aan te planten. Het Bomencharter is een initiatief van Jo Maes uit Bertem, een man met een passie voor bomen zoals hij zelf zegt. “Bomen zijn goed voor het klimaat, ze nemen koolstof op, ze beschermen ons tegen de gevolgen van de klimaatopwarming zoals overstromingen, hitte en droogte, maar bomen zorgen ook voor biodiversiteit, een betere luchtkwaliteit, ze zijn ook mooi, de appels van mijn boom smaken dezer dagen erg lekker en als je het economisch bekijkt, ze doen de waarde van je huis stijgen. Je kan dus eigenlijk niet tegen bomen zijn.”


Als barometer van de actie is een bomenteller in aanmaak, waarop overheden het aantal bomen kunnen invullen die in een bepaalde periode aangeplant zijn op hun grondgebied. Alle bomen die geplant worden op het grondgebied van de gemeente/stad worden meegenomen in de telling. Deze bomen kunnen geplant worden door het lokaal bestuur, door andere instanties (bv. Natuurpunt, ANB, BOS+, het Centrum voor Botanische Verrijking, VLM, Watergroep, bedrijven, scholen,….) en/of door burgers. Momenteel staat de teller op bijna 100.000 bomen.

www.bomencharter.be