Wirtz International ontwerpt nieuwe stadswijk in Berlijn

Het Britse David Chipperfield Architects heeft samen met Wirtz International Landscape Architects een wedstrijd gewonnen om het verlaten industrieterrein Georg-Knorr-Park in Berlijn om te vormen tot een levendige woon- en commerciële wijk.

 


Gelegen in de Berlijnse wijk Marzahn is het project op een terrein van 9 hectare omgeven door stedelijke infrastructuur, commerciële industrie en een ensemble van historische gebouwen. Met de realisatie van 1.400 huurappartementen en 90.000 vierkante meter kantoor- en bedrijfsruimte beoogt de interventie een nieuw type wijk.

Een nieuwe wijk neemt de bestaande orthogonale volgorde van het aangrenzende industriële complex over, terwijl de historische gebouwen en bouwelementen worden geïntegreerd. De nieuwe gebouwen worden opgetrokken rond grote binnenplaatsen, waardoor het gebied kan worden opgedeeld in kleinere stedelijke zones. Deze structuur creëert beheersbare woongemeenschappen en creëert een plek op menselijke schaal.

De ruime binnenplaatsen zijn ontworpen als niet-afgesloten gebieden met graslandschappen en veel bomen, wat een essentiële bijdrage levert aan het aangename klimaat in de buurt. De grootste, centraal gelegen binnenplaats wordt opgevat als een stadsplein met kinderopvang, restaurants en cafés, een ontmoetingsplek voor de buurt en haar bezoekers.

De wisselwerking tussen architectuur en natuur geeft elke binnenplaats een eigen karakter. Met rustplekken, activiteitenplekken, gemeenschappelijke tuinen, speeltuinen en georganiseerde ontmoetingsplekken voor senioren worden natuurlijke ruimtes gecreëerd waarin elke leeftijdsgroep zich prettig voelt. De uitgestrekte groendaken, die fungeren als vijfde gevel, bieden ruimte voor sport of ontmoetingsplekken en beloven een spectaculair uitzicht over de stad voor alle bewoners, en vertegenwoordigen zo een uitgebreide stedelijke ruimte.

Rond het gebied komt een beschermende groene gordel, waarin sport- en speelinfrastructuur zijn geïntegreerd. Door de directe aansluiting op het openbaar vervoer is de buurt nagenoeg autovrij.

Foto’s: David Chipperfield Architects

Wirtz International