1 miljoen bomen en struiken na 25 jaar ‘Behaag onze Kempen’

Een kerselaar in de publieke pastorijtuin van Larum in Geel is de miljoenste boom die geplant werd in het kader van de campagne ‘Behaag onze Kempen’. De actie ontstond 25 jaar geleden als initiatief van JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu). Later bundelden JNM, Natuurpunt, Velt, de intercommunale IOK en bijna alle lokale Kempense besturen hun krachten voor Behaag Onze Kempen.

De actie ‘Behaag Onze Kempen’ ontstond 25 jaar geleden op initiatief van Daan Janssens en Joeri Cortens, die toen allebei 15 jaar oud waren en de drijvende krachten waren achter de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) in de Kempen. Door streekeigen bomen en planten te verkopen, wilden ze het potentieel voor natuur en biodiversiteit buiten de natuurreservaten opwaarderen. Later bundelden JNM, Natuurpunt, Velt, IOK en bijna alle lokale Kempense besturen hun krachten voor Behaag onze Kempen. Ieder najaar organiseren de partners de actie, waarbij ze streekeigen bomen en planten aan voordelige prijzen verkopen. Jaarlijks mobiliseert de actie meer dan 100 verschillende vrijwilligers en zo’n 800 bestellers. Na 25 jaar is Behaag onze Kempen goed voor 971.000 aangeplante bomen en struiken, 12.400 fruitbomen, 12.300 bessenstruiken en 4.300 vruchtbomen. De doelstelling van deze actie is om mensen te stimuleren tot het aanleggen van een ecologische tuin. Bij dit soort tuin wordt er rekening gehouden met mens, natuur, milieu en het landschap. Naast het aanbieden van informatie, biedt Behaag onze Kempen in de maanden september en oktober ook plantmateriaal te koop aan.


Kerselaar in pastorijtuin
In Geel kreeg een kerselaar de eer de miljoenste boom van Behaag onze Kempen te zijn. De 33 leerlingen van het vierde leerjaar van de plaatselijke stedelijke basisschool mochten hun mouwen opstropen om de boom aan te planten in de pastorijtuin van Larum. De stad Geel verleende al sinds de start van Behaag onze Kempen haar medewerking aan de actie. “Dat loont, want een 700-tal Gelenaars bestelden bij ‘Behaag onze Kempen’, goed voor zo’n 70.000 bomen in onze stad. Zo zijn we een van de koplopers van alle deelnemende gemeenten. Deze bomen creëren ook heel wat lokaal voedsel en biodiversiteit. Dat bevordert de leefbaarheid van onze stad en komt daarenboven het milieu en onze gezondheid ten goede”, aldus schepen van Milieu en Natuur Bart Julliams (N-VA).