Provinciehuis Boeverbos in Brugge gaat voor groendak

Het parabolisch dak van het Provinciehuis Boeverbos in Brugge is voortaan bedekt met een ecologisch lichtgewicht groendak. De provincie West-Vlaanderen toont daarmee de ambitie om het eigen patrimonium duurzaam te maken en op die manier de klimaatdoelstellingen na te streven.

 


Omdat het zinken dak niet voldeed aan de verwachte levensduur bekeek het bestuur de mogelijkheid om een ander daktype te installeren. In het kader van duurzaam en innovatief bouwen opteerde de Provincie West-Vlaanderen voor de realisatie van een kunststoffen dakbedekking gecombineerd met een lichtgewicht groendak van Urbanscape. Deze groendakoplossing is uitermate geschikt voor de unieke parabolische dakconstructie. Dankzij de lage opbouw en het minimale gewicht van de structuur in combinatie met verstevigde Sedummixmatten van Sempergreen wordt afschuiving voorkomen.

De keuze voor die dakbedekking en een groendak heeft veel voordelen. Zo verdubbelt de levensduur van de kunststoffen dakhuid door het groendak en is die beschermd tegen mechanische schade, thermische schokken en UV-straling. Het groendak heeft ook een hoge brandweerstand en het rioleringsstelsel wordt minder belast omdat het dak water vertraagd afvoert.
Daarnaast vermindert het dak de stedelijke opwarming, draagt het bij tot schonere lucht door de absorptie van vervuilende deeltjes en is er een reductie van CO2-uitstoot. Het dak zorgt ook voor een reductie van energieverbruik, zowel voor verwarming als verkoeling. Bovenop deze werken besloot de Provincie bijkomend te gaan isoleren.

Het groendak heeft een oppervlakte van 730 m². De vegetatie bestaat uit een mengeling van een tiental sedums. Die slaan water op in hun bladeren en zijn hierdoor uitermate geschikte voor verschillende klimaten. Ook zeldzame insectensoorten gedijen goed en de planten voorzien voedsel voor onder meer bijen en vlinders.

De renovatie van het dak werd gerealiseerd door partners Knauf, Sita Bauelemente, Derbigum en Sempergreen. De plaatsing van de kunststof dakbedekking in combinatie met het lichtgewicht groendak werd gerealiseerd door Zolderse Dakprojecten (ZDP).