Zorghotel Zuienkerke gaat op in landschap

In opdracht van het Rode Kruis werkt het team POLO en LAND landschapsarchitecten aan een nieuw Zorghotel in Zuienkerke. Het zorghotel is gelegen op een leegstaand recreatierrein van Toerisme Vlaanderen, inclusief een groot meer dat gebruikt werd voor watersport. Het landschapsplan hertekent het terrein naar hedendaags vakantieverblijf waarbij de huidige natuurwaarden op een zorgvuldige wijze worden ingepast.

Het gebouw is bedoeld als vakantieverblijf voor personen met een beperking, maar ook voor hun mantelzorgers. In dit hotel kunnen ze samen op vakantie komen en wordt er een last van de schouders genomen van de mantelzorgers zodat deze ook volop kunnen genieten van hun vakantie. In het hotel biedt het Rode Kruis allerhande diensten aan voor de andersvaliden en hun begeleiders: verpleging, fitness, therapie, cafetaria,…


Het hotel wordt opgevat als een houten paviljoen in het landschap. Het volume heeft een zachte uitstraling die opgaat in de groene omgeving. Door de inplanting, vorm en de gecreëerde doorgangen wordt het landschap in het gebouw opgenomen. Het volume eist zijn plek op maar de karakteristieken van de omgeving worden gerespecteerd. Het cirkelvormig gebouw nestelt zich op bescheiden wijze in het landschap. Het stelt zich open naar de omgeving maar creëert tegelijkertijd een ingetogen binnenruimte. Het hotel trekt letterlijk het landschap naar zich toe. Een bestaande weg doorkruist de cirkel en leidt het omliggende groen naar de binnentuin. De cirkel vormt geen barrière in het landschap. De transparante gelijkvloers gaat de relatie aan met de groene omgeving.

84414perspective1