Zellik krijgt groene publieke ontmoetingsruimte [VIDEO]

‘De Gemeentetuin’ in Zellik moet een grote groene publieke ontmoetingsruimte worden, met speel- en beweegzones die mensen moeten prikkelen om naar buiten te komen en aan te moedigen in een gezonde levensstijl. Het nieuwe vrijetijdscentrum in het park, met genereuze en flexibele ruimtes, is bedoeld om cultuurcreatie en ontmoeting te stimuleren.

BRUT architecture and urban design en Areal Architecten hebben samen de ontwerpwedstrijd gewonnen voor een nieuwe vrijetijdssite in Zellik, in samenwerking met de studiebureaus Studie10 en D2S. De opdracht is tweedelig. Enerzijds wordt er een masterplan opgemaakt voor de zone gelegen tussen de Kloosterstraat, Nachtegaallaan, Molenbos, R0, Brusselsesteenweg en de Frans Timmermansstraat. Anderzijds zal er een nieuw gebouw worden opgetrokken waarin de functies van de huidige afgeleefde gebouwen langsheen de Noorderlaan (feestzaal, Mixed-Up, Chirolokalen, Den Horinck,..) een nieuwe thuis vinden. Ook de bibliotheek en de Speel-o-theek krijgen er een onderkomen en er is plaats voor een gezellige cafetaria en eigen terras. De site moet uitgroeien tot een heus gemeenschapscentrum op maat van Zellik.


Het nieuwe vrijetijdsgebouw, een baken tussen park en de ring, verschaft genereuze en flexibele ruimtes die uitnodigen tot culturele en sociale kruisbestuiving. Een podiumzaal, een bibliotheek, een cafetaria en nieuwe jeugdlokalen worden aangevuld met diverse polyvalente zalen en verbonden door een centraal atrium.

Ruimtelijke kwaliteit verhogen

Voor de opmaak van het masterplan organiseerde het gemeentebestuur begin juli een onlineparticipatiemoment. Met de opmaak van dit masterplan wenst het bestuur de ruimtelijke kwaliteit van het gebied sterk te verhogen. De inrichting van een grote groene publieke ruimte in een deel van de aangeduide zone is één van de belangrijkste doelen. In deze groene zone wil het gemeentebestuur een buitenruimte creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast is er ook oog voor publieke beweegvriendelijke ruimte waar kinderen kunnen klimmen, klauteren en sporten op een informele manier. Een goede mix van rustige plekken, gecombineerd met speel- en beweegzones moet elke Zellikenaar prikkelen om buiten te komen.