Kortrijk onthardt parking Groeningelaan

Stad Kortrijk realiseert de komende jaren verschillende projecten die de leefbaarheid van de stad moeten verhogen. Een voorbeeld daarvan is de ontharding van de parking aan de Groeningelaan. Er komt meer groen en het wordt een plek voor rust en ontmoeting.

De nieuwe groene ruimte sluit aan op het bestaande groene lint gaande van het Begijnhofpark over de Houtmarkt en het Plein tot aan de Groeningekouter. Momenteel zijn er 118 parkeerplaatsen. Die worden in een eerste fase gereduceerd tot 40 parkeerplaatsen. Op vraag van de Sint-Jozefbasisschool wordt een groot deel van de voormalige parking omgevormd tot een ontmoetings- en speelruimte. De school zal die tijdens de schooldagen, tijdens haar rustpauzes en in functie van educatieve lessen, die ruimte gebruiken. s’ Avonds en tijdens de weekends kan iedereen genieten van deze vrijgekomen zone.


Experiment en tijdelijke functies

In de loop van de volgende maanden is het de bedoeling om aan de hand van tijdelijke experimenten extra input te geven aan het ontwerpbureau. Ondermeer de jeugddeskundigen van de stad Kortrijk worden ingezet om samen met de school, de buurtwerking en andere spelers uit de buurt te experimenteren met diverse functies. Hieruit moeten de nodige conclusies worden getrokken of die elementen nadien al dan niet worden opgenomen in het definitieve ontwerp. Dat ontwerp wordt opgemaakt door ontwerpbureau Cnockaert uit Wervik samen met landschapsarchitecte Katinka T’Kindt.

Het project behoort tot een van de ‘proeftuinen ontharding‘ in Vlaanderen.

Bron: Stad Kortrijk