Wie wint Wedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer’ 2017 ?

De laureaten van de jaarlijkse wedstrijd ‘De Vlaamse Tuinaannemer’ werden gisteren bekendgemaakt. De gouden medailles gingen naar Mathieu de Telder en Annabelle Tieter van De Telder Tuinen uit Gent, Philippe Haseldonckx uit Brasschaat, Frederik De Vos van Arte Verde uit Sint-Goriks-Oudenhove die ook de Publieksprijs won, Guy Janssens Tuin- en landschapsarchitectuur uit Kortenaken, Kevin en Robin Adam van Tuinarchitectuur Adam uit Overijse en Cristoph Soenens uit Oostrozebeke.

 


‘De Vlaamse Tuinaannemer’ is een jaarlijkse wedstrijd die de vakkennis van de professionele tuinaannemer in de kijker wil plaatsen. Daarmee willen de organisatoren – de twee overkoepelende beroepsorganisaties, de Belgische Federatie van Groenvoorzieners (BFG) en het Algemeen Verbond van de Belgische Sierteelt (AVBS), en coördinator Rit Vangeel –  promotie maken voor de professionele tuinaannemer en de belangrijke rol van een vakman bij de realisatie van een tuin benadrukken.

Opvallend dit jaar was het grote aantal nieuwe deelnemers aan de wedstrijd. Naast de drie categorieën (tuinen tot 250 m2, tuinen van 250-1.000 m2 en tuinen groter dan 1.000 m2) is er categorie ‘Jong Talent’ voor tuinaannemers van maximaal 30 jaar oud die een “eerste-generatie-bedrijf’ opstartten en maximaal 3 jaar geregistreerd zijn. En een categorie ‘Groen kleurt…’ waarin de beplanting centraal staat. Hiermee willen de organisatoren weerwerk bieden aan wat ze de ‘groene verpaupering’ noemen en de spotlights richten op het groen: het gebruik van exclusief groen, bijzondere combinaties, landschappelijke aanplantingen, bloei, herfstverkleuring… Deze categorie biedt de laureaat naast de erkenning van zijn uitmuntend algemene vakmanschap een extra label dat zijn specialisatie in het groen in de verf zet.

Voor de derde keer reikte VLAM ook een publieksprijs uit. Het brede publiek kon via de website van De Standaard uit de veertien geselecteerde tuinen hun favoriet kiezen.

 

Categorie tuinen < 250 m²
In deze categorie werden uitzonderlijk twee gouden medailles toegekend. Aan Mathieu de Telder en Annabelle Tieter van De Telder Tuinen uit Gent voor hun eigen daktuin, en aan Philippe Haseldonckx uit Brasschaat voor een stadstuintje in Mechelen. Ward Gielkens Tuinarchitectuur & Aanleg uit Overpelt won brons met een attractieve en rustige stadstuin in Hasselt.

De Telder Tuinen / De warme smaak van het zuiden

https://deteldertuinen.be

 

Philippe Haseldonckx Tuinarchitectuur / Black is beautiful

www.haseldonckx.com
Categorie tuinen 250 – 1000 m²
In deze categorie won tuinaannemer Frederik De Vos van Arte Verde uit Sint-Goriks-Oudenhove de gouden medaille met een tuin in Woubrechtegem.Hij kreeg daarvoor ook de Publieksprijs.

Er werden twee bronzen medailles toegekend aan Tim Deprez van Herba bvba uit Lubbeek met een tuin met zwemvijver in Linden, en aan Stefan De Muynck uit Oedelem met een tuin in Vosselare.

Frederik De Vos / Verschil moet er zijn

www.arte-verde.be

 

Categorie tuinen > 1000 m²
In deze categorie ging de gouden medaille naar Guy Janssens Tuin- en landschapsarchitectuur uit Kortenaken voor een tuin in Vlaams-Brabant.

Frederiek Snaet uit Oosterzele won zilver met een landschappelijke tuin langs de Leie in Sint-Martens-Latem.

Wim Beliën uit Meerhout kreeg brons voor een kindvriendelijke landelijke tuin in Ham.

Guy Janssens / De natuur aan huis


[email protected]

 

Categorie Jong talent
Het goud in de categorie ‘Jong Talent’ ging naar Kevin en Robin Adam van Tuinarchitectuur Adam uit Overijse met een tuin in Watermaal-Bosvoorde.

Er werden twee bronzen medailles uitgereikt aan Michy Daems en Bart Sysmans van Concept Gardens uit Sint-Katelijne-Waver met een sobere en kindvriendelijke tuin met zwemvijver in Kampenhout, en aan Wesley Moens van Tuinen Moens uit Lochristi voor een strakke onderhoudsvriendelijke tuin in Gentbrugge

Tuinarchitectuur Adam / Symfonie in groen majeur


www.adamtuinarchitectuur.com

 

Categorie Groen kleurt
In deze categorie, waar de aandacht op de eerste plaats ligt bij de beplanting, ging de gouden medaille naar Cristoph Soenens uit Oostrozebeke voor een tuin in Sint-Baafs-Vijve.

Etienne Michel uit Schilde won zilver met een tuin in Mortsel ontworpen door Madam Jardin (Karen Van Bauwel).

Het brons was voor Andrew De Sloover A.D.S. Gardens uit Lotenhulle met een tuin in Deurle ontworpen door Erik De Waele.

Cristoph Soenens / Als bloemen vleugeltjes krijgen


[email protected]

 

Een volledige beschrijving van alle tuinen vindt u op www.tuinaannemer.be en www.vlaamsetuinaannemer.com.

In de volgende editie van CG Concept vindt u een uitgebreide bespreking van de bekroonde tuinen.