Winnaar FEBE Elements Award ‘Outstanding Precast’: Tuinstraat Antwerpen [VIDEO]

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, heeft voor de tiende keer de FEBE Elements Awards uitgereikt voor het gebruik van prefab beton. Het project Tuinstraat in Antwerpen heeft de de FEBE Elements Award in de categorie ‘Outstanding Precast’ gewonnen.

De stad Antwerpen werkt aan een toekomstgerichte visie op zijn publieke ruimte. In deze tijden van klimaatopwarming en wateroverlast is ‘vergroenen’ en ‘verblauwen’ de boodschap. En dat mag letterlijk genomen worden: een betere waterbeheersing, meer planten, meer gras en bloemen, zorgen voor een aangenamere omgeving.


Door ruimte te creëren voor beplanting en water, wenst de stad een klimaatrobuust te worden. Reeds in verschillende Antwerpse districten werden intussen tuinstraten aangelegd. Dat zijn straten die werden onthard, maar vooral ook slim verhard. Oude tegels werden verwijderd en vervangen door waterdoorlatende bestrating en grasbetontegels. Voetgangers en fietsers behouden hun wandel- en rijcomfort terwijl het regenwater doorheen de verharding kan infiltreren.

Door in te zetten op hergebruik, buffering en infiltratie van regenwater ter plaatse wordt de straat ‘blauwer’. Zo weinig mogelijk water vloeit nog af naar de riolering.  Opdrachtgevers van publieke werken zoeken in deze stad steeds naar een combinatie van esthetische mooie en technisch geschikte materialen. Prefab beton biedt een uitstekend antwoord op onze wensen voor zo een klimaatrobuuste stad.

MENING VAN DE JURY

“In deze tijden van klimaatsverandering is vergroenen en waterbeheersing de boodschap. Het doordachte gebruik van diverse materialen, waar ook de prefab betonelementen hun plek verdienen, leidde tot een totaal andere invulling van de straat … Het is een knap project met vele facetten. Zo werd een traditionele grijze straat omgetoverd tot een ontmoetingsplaats voor de omwonenden waar ze rustig kunnen kuieren of simpelweg genieten van de groenere omgeving. Tegelijkertijd wordt het hemelwater gestockeerd, zodat het (d.m.v. een handmatige regenwaterpomp) door de omwonenden kan gebruikt worden voor het bewateren van de groenzones en hun eigen bloemen en planten.  

De jury nomineert dit project omdat het een heel mooi voorbeeld is van hoe de openbare ruimte in de stad ten dienste kan staan van de omwonenden. De jury ziet dit project als een voorbeeld voor andere herinrichtingsprojecten. Dergelijke manier van werken dient een referentie te worden voor alle Belgische infrastructuurdossiers.”

  • Architect: Stad Antwerpen
  • Aannemer: Verbruggen BV – AGBb bvba
  • Opdrachtgever: Stad Antwerpen
  • Prefab betonelementen: Ebema nv
  • Andere partner: Aquafin nv

Bron: FEBE