Wetteren / Dieven stelen honderd bomen

Een dievenbende heeft eind vorige week ruim honderd niet zo courante bomen ontvreemd van een veld in de Westremstraat in Westrem (Wetteren). Boomkweker Joris De Buck werd al voor de tweede keer het slachtoffer van een grote diefstal.
Boomkwekers zijn gere­geld het slachtoffer van dieven, maar ze doen niet altijd aangifte. “Er verdwijnen constant klei­ne bomen en planten, onze velden zijn natuur­lijk niet beveiligd”, zegt boomkweker Joris De Buck. “Maar meestal gaat het om één tot vijf stuks en stappen we niet naar de politie. Maar nu er meer dan honderd grote en vrij dure exemplaren van mijn veld zijn geroofd, ben ik wel naar het commissariaat gestapt. Het gaat om een groot verlies van mogelijk meer dan 1.000 euro, het vele werk dat we erin stopten niet meegerekend.”

De diefstal gebeurde op een stuk grond langs de Westremstraat. “Donderdagavond hadden we daar nog redelijk wat bomen uit­gedaan”, gaat De Buck verder. “Maar omdat het al laat was, lieten we ze liggen om daags nadien op te laden. Toen we ’s ochtends naar het veld terugkeerden, waren ze al ver­dwenen. Bovendien waren ook heel wat an­dere bomen uit de grond gehaald.”


In totaal zijn er zo’n 50 sparren (2,5 meter groot), een 30-tal haagbeuken en 25 Portuge­ses laurieren gestolen. “Die laatste twee soor­ten zijn niet zo courant. En de haagbeuken waren een veredelingssoort”, zegt Joris De Buck. “De daders waren zeker geen colle­ga’s, maar hadden wel kennis van zaken. Ze deden de bomen manueel uit en het is ‘pro­per’ gedaan.”

Joris De Buck werd eerder al eens het slacht­offer van een grote diefstal. “Enkele jaren ge­leden is mijn hangar leeggeroofd. Ik ben er twee jaar niet goed van geweest. En nu dit. Dit is heel oneerlijk: niemand werkt graag voor niets.”

Getuigen die iets verdachts opmerkten in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 februari, kunnen zich altijd melden bij de politie van Wetteren via
[email protected].
Foto: Het Nieuwsblad