Expo Milaan / BEST-select levert Belgische planten

Van 1 mei tot 31 oktober is België te gast op de Wereldtentoonstelling in Milaan. In de Belgische tuin rondom het paviljoen zullen grote partijen met innovatieve tuinplanten van BEST-select voor de nodige kleur en flair zorgen.

België pakt op Expo Milano 2015  uit met twee thema’s: duurzaamheid en technologische innovatie. Deze knowhow zit ook vervat in het nieuwe Belgische paviljoen. De constructie, met groot glazen bolvormig dak, is geïnspireerd op de befaamde Grote Serre in Laken en brengt tegelijk ook een ode aan de traditionele boerderijstructuur.


belgisch paviljoen

durabilite

Het Belgische paviljoen werd ontworpen door het Spaanse architectenbureau Patrick Genard & Asociados, in samenwerking met de architect Marc Belderbos en het bouwteam Besix-Vanhout. Het ontwerp is gebaseerd op de ‘lobbenstad’. Dat is een concept uit het begin van de vorige eeuw, waarbij een stad opgebouwd is als lobben rond het hart van een bloem. Tussen die lobben zijn er penetraties van groen- en waterstroken. Het paviljoen is een kleinschalig model van een uitstekende oplossing voor urbanisatie. De ruimte stelt de evolutie van territoriale ontwikkeling in vraag, de groei van de bevolking en de uitputting en opdroging van de natuurlijke bronnen.

Belgische tuinplanten

BEST-select is een coöperatieve vereniging van achttien Vlaamse sierboomkwekerijbedrijven. De missie van BEST-select is om kwaliteitsvolle nieuwigheden binnen het assortiment van de Vlaamse sierboomkwekerij te ontwikkelen en gezamenlijk op de markt te brengen. De focus ligt hierbij op resistente, duurzame cultivars met een attractieve uitstraling, die de consument aanspreken. BEST-select investeert voor dit doel in diverse wetenschappelijke onderzoeksprojecten in de sierboomkwekerij, en werkt hiervoor samen met het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek (IVLO).

Pinky-Winky

Pinky Winky

BEST-select is inmiddels 15 jaar actief en bracht  ondertussen meer dan 20 cultivars op de markt die gemakkelijk herkenbaar zijn aan hun uniform label: tuinrozen, Hibiscus, Malus, Vlinderstruiken, Hortensia en Ligustrum. Stuk voor stuk zijn het tuinplanten die zich onderscheiden omwille van hun sterke kwaliteiten en gebruiksgemak. Eén van de top-innovaties van BEST-select is de Hydrangea Pinky-Winky®: van deze succesvolle Hydrangea paniculata werden er inmiddels meer dan 2 miljoen planten verkocht. Het zijn ook onder meer deze forse, wit-roze hortensiapluimen die kleur zullen brengen in de Belgische tuin.

Bobo

Bobo Hydrangea

De Hydrangea paniculata Bobo, een echte pluimhortensia, is een tweede innovatie die mee naar Italië reist. Bij regelmatige snoei wordt deze compact groeiende Hydrangea niet hoger dan 60 tot 70 cm. Hij is daarbij ook zeer bloeirijk en bloeit van begin juli tot september dus eerder vroeg. Bovendien is hij ideaal geschikt voor de kleine stadstuin, als border of terrasplant.

Red Obelisk

Red Obelisk bloem-2Een derde, opvallende nieuwigheid die in Milaan zal getoond worden is de zuilvormige sierappelaar Malus Red Obelisk. Deze sierappelboom verrast je het hele jaar door. In de lente bekoort Malus Red Obelisk met zijn weelderige, zeer grote, roze bloesems en de roodgekleurde ontluikende bladeren. In de herfst geniet je van de massa’s rode vruchten, die tot lang in de winter aan de boom blijven. Uiteraard kan je ze plukken en gebruiken als versiering in huis of in een bloemstuk. Deze zuilvormige boom wordt niet hoger dan 5 m en blijft zo’n 2 m smal. Hierdoor is het een ideale aanwinst voor kleinere particuliere tuin of voor aanplanting als laanboom.