Brussel / ArchiWeek opent de deuren naar moderne architectuur in het Brusselse Gewest

Van 15 tot 23 oktober 2022 organiseert Urban in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gratis rondleidingen over hedendaagse architectuur, opendeurdagen van architectenbureaus, colloquia, workshops, conferenties en tentoonstellingen voor al wie interesse heeft.

Door middel van historische en eigentijdse projecten, wil het team van ArchiWeek aantonen dat in Brussel een gevarieerde waaier aan natuurlijke hulpbronnen te ontginnen en te hergebruiken valt, die zo bijdragen tot het creëren van duurzame en kwaliteitsvolle levensruimte in aansluiting met de omgeving. In deze tijd van klimaatcrisis en schaarste aan natuurlijke hulpbronnen nodigt deze editie ons allen uit om ons beheer van die materialen en middelen in vraag te stellen.


Tijdens de archiweek 2022 worden naast hedendaagse ook historische projecten in de schijnwerpers zetten, waaruit we inspiratie kunnen putten voor een circulair en lokaal materiaalgebruik. Een mooi voorbeeld is de Abdij van het Rood Klooster, dat net daar werd opgetrokken waar er zowel water, hout, natuursteen als zand, klei en kalk in de onmiddellijke nabijheid beschikbaar waren.

Met ‘New in town’ laat Urban ook de deuren opengaan van recent afgewerkte gebouwen, vanwaar in enkele gevallen zelfs een uitzonderlijk vergezicht over de stad te bewonderen valt.
Aanvullend bij de bezoeken biedt de archiweek andermaal de kans om een kijkje te nemen in een van de architectuurbureaus die speciaal hun deuren openen tijdens de nocturne op vrijdag 21 oktober en het daaropvolgende weekend van 22 en 23 oktober 2022.
Debatten, tentoonstellingen, opvoeringen maar ook fietstochten, wandelingen, spelen, workshops voor gezinnen en scholieren werpen een licht op architectuur en het denken errond in het Brusselse.
Drie dagen lang ook, tot slot, richt ‘sustainable architecture’ de schijnwerpers op zes duurzame architectuurprojecten, voorgesteld door de verschillende specialisten die bij de verwezenlijking ervan betrokken waren.

Bekijk hier het volledige programma