Wegbomen thema Boom van het Jaar 2017

Het thema voor de Boom van het Jaar 2017 in Nederland wordt ’Wegbomen’. Dat heeft het bestuur van de Nederlandse LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen vastgesteld. LTO wil hiermee het gebruikte sortiment buiten de bebouwde kom verbreden.

In het kader van het bevorderen van een schone leeflucht en het opvangen van fijnstof dat het verkeer produceert, beveelt de LTO Cultuurgroep aan, om meer gebruik te maken van de bermen enz. voor beplanting met bomen. Optimaal gebruik van bermen kan ons land een nog groener imago geven, bijdragen aan onze gezondheid en ons voorzien van hout als grondstof. Het thema bedoelt dan ook om bomen, die weg zijn langs de weg te vervangen, nieuwe aanplant met geschikte “wegbomen”, en daar waar mogelijk bij wegen behorende terreinen aan te planten.


De bestaande wegbeplantingen kenmerken zich door een beperkte sortimentskeuze, zeker per gebied of grondsoort. Essen op de klei en eiken op het zand. Dit geeft problemen als gevolg van de monocultuur.

De LTO-laanboomkwekers kweken een veel breder sortiment, zij bevelen dan ook een gemengder aanplantsortiment aan. De organisatie roept iedereen op om geschikte soorten, bij voorkeur nieuwere perspectiefvolle of minder bekende soorten, voor te dragen als Boom van het jaar 2017.

De bomen moeten gezond groeien, voldoende voorradig zijn en Europees toepasbaar zijn voor de wegen buiten de bebouwde kom. De verkiezing zal plaatsvinden op de LTO Boomkwekersdag in december. Een deskundige jury zal drie nominaties kiezen uit de aanmeldingen, waarop kan worden gestemd.

www.boomvanhetjaar.com