Callicarpa bodinieri wint goud op Florall

Bij de noviteitenkeuring op de najaarseditie van Florall ging Callicarpa bodinieri ’Kolmsqueen’ [Magical Snowqueen] met de hoofdprijs aan de haal.

De jury reikte awards uit aan diverse noviteiten. Onder de drie beste nieuwigheden werd goud, zilver en brons verdeeld. Callicarpa bodinieri ’Kolmsqueen’ [Magical Snowqueen] won goud; Cortaderia ’Tiny pampa’ haalde zilver en Echinacea ’SunSeekers Apple green’ kreeg brons.


Callicarpa bodinieri ’Kolmsqueen’ [Magical Snowqueen]

Deze plant is gezien de grootte die ze uiteindelijk bereikt vooral geschikt voor borders. De jury benadrukte als positieve punten de goede groei, het gezonde blad en het vermogen om vlot te vertakken. Weliswaar is de bloei weinig spectaculair, omdat de bloemen tussen de bladeren verstopt zitten, maar de plant biedt wel een mooie herfstverkleuring.

De grote sierwaarde komt tot uiting na het vallen van de bladeren. De bessen blijven een winter lang de tuin decoreren. De vogels lusten ze niet omdat ze bitter zijn. Nieuw aan de Magical Snowqueen is dat de bessen volledig wit zijn, waar de meeste C. bodinieri paarse bessen hebben. Dat biedt ook mogelijkheden voor binnenhuisdecoratie en voor bloemschikken.

Inzender: De Nolf boomkwekerij, Waregem.

Cortaderia ’Tiny Pampa’

Deze Cortaderia kan gebruikt worden als kamerplant maar doet het ook goed in de tuin: van op het terras tot in de border. Hij struikt volgens de jury goed uit, maar blijft zeer compact en is bovendien perfect winterhard.

De jury was gecharmeerd door het decoratieve blad en door de bloeiwijze, die zelfs ongeopend al heel aantrekkelijk is. De plant heeft potentie voor binnenhuisdecoratie, maar ook voor het terras en in de tuin. Ze groeit mooi in pollen, laat zich gemakkelijk onderhouden en kan goed tegen droogte.

Inzender: Planten Stevens vof, Wuustwezel.

Echinacea ’SunSeekers Apple green’

De groep SunSeekers onderscheidt zich met een compacte habitus voor Echinacea en met sterke dikke stelen die rijkelijk vertakken. Ze hebben een dubbele bloemlaag, waar Echinacea doorgaans slechts één laag bloemblaadjes telt. Zo lijkt de groene bloem wat op een Gerbera. Ze leent zich goed voor thuisgebruik als snijbloem in gemengde boeketten. Ze bloeit van juli tot oktober. Opmerkelijk is ook de winterhardheid, die vaak een zwak punt is bij Echinacea.

De jury liet zich charmeren door de mooie witgroene kleur, die wat doet denken aan witlofblad dat iets te veel licht kreeg. De bloemknop is al aantrekkelijk wanneer die nog niet geopend is. Het is een waardevolle Echinacea, die volgens de jury zeker een verrijking is voor het assortiment. De plant kan tot zijn recht komen in bloembakken, op het terras of in de tuin. Positief is ook dat ze zich leent tot gebruik als snijbloem. De stevige stengels en gedrongen groei zijn een meerwaarde.

www.florall.be