Week van de Bij 2021: Bijenhelden breken uit!

Van zondag 30 mei tot en met zondag 6 juni 2021 organiseert het Departement Omgeving de achtste editie van Week van de Bij. De campagne wil gemeentebesturen, bedrijven en burgers aanmoedigen zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor zowel honingbijen als wilde bijen. Zo kunnen minder beton en meer bloemen, planten en bomen zorgen voor meer voedsel voor bijen.

 


Met de slogan ‘Bijenhelden breken uit’ zetten Dominique Persoone en Britt van Marsenille, peter en meter van de Week van de Bij, het thema ontharding kracht bij. Week van de Bij gaat van start op zondag 30 mei 2021 met een bijenfietstocht vanuit het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk. Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de Facebookpagina van Week van de Bij.

Ruil beton voor bijenbloemen!

Na enkele droge zomers is de vraag naar verharding en kunstgras gestegen. Hagen worden vervangen door steenkorven en opritten geplaveid met stenen voor meerdere wagens. Daardoor kan het water moeilijker in de bodem sijpelen en warmt de directe omgeving bij hitte nog meer op. Ook voor bijen wordt zo het menu van hun restaurant beperkter. Zo leeft 80 procent van de bijen onder de grond. Maar hoe meer verharde oppervlakten er zijn, hoe meer dakloze bijen.

“De achteruitgang van de wilde bijenpopulatie in Vlaanderen is onder andere een gevolg van de verharding van onze openruimte. Daar willen we met deze Vlaamse regering een halt aan toeroepen. Maar we gaan nog een stap verder. Zo werken we dit jaar voor het eerst een bestuiversplan uit, naar het voorbeeld van onder andere Ierland, waarin we verschillende acties opnemen om de achteruitgang van bestuivers in Vlaanderen te stoppen. Ik roep iedereen op om mee te ontharden, bomen en struiken te planten, bloemen te zaaien en bloemenrijke graslanden in te richten voor bijen. Alle beetjes helpen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.

Downloaden of bestellen van de affiches kan op de website weekvandebij.be.

Bijenvriendelijkste gemeente

Van 1 maart tot en met 20 april 2021 kunnen gemeenten zich inschrijven ook voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente van de VVOG. Nieuwe kandidaten sturen een mail naar [email protected]